Daca angajatorul suporta abonamentul medical pentru o ruda a salariatului chiar in situatia in care aceasta se afla in intretinerea sa, nu putem vorbi de un venit neimpozabil in limita a 400 de euro pe an ci de un venit impozabil si taxabil cu contributii sociale.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Revin cu cateva nedumeriri la abonamentele medicale suportate de angajator pentru salariatii proprii si pentru persoanele aflate in intretinerea lor. Cei 400 euro an salariat neimpozabili si netaxabili includ atat abonanemtul salariatului cat si pe cel al persoanei in intretinere sau sunt 400 euro an salariat+400 euro an persoana aflata in intretinere? Pentru rudele salariatului, care nu se afla in intretinerea acestuia, inteleg ca se taxeaza si se impoziteaza, indiferent de valoarea lor. Corect?"
Raspunsul specialistilor:
In primul rand, este important sa se faca distinctie intre abonamentele medicale suportate de salariat si cele suportate de angajator.
Abonamente medicale suportate de salariati
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Conform art. 72 alin.(2) din Codul fiscal, la locul unde se afla functia de baza, impozitul pe venit se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
1. deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
2. cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
3. contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
4. primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3);
IMPORTANT
Angajatorul deduce la calculul impozitului pe venit abonamentele medicale suportate de salariati in limita a 400 Euro pe an abonamentele medicale suportate de salariat pentru el sau pentru o persoana aflata in intretinere (400 Euro este suma maxima ce cuprinde atat abonamentul pentru medical cat si pentru persoana in intretinere).
Asadar, abonamentul suportat pentru persoana in intretinere are relevanta doar atunci cand acesta este suportat de salariat.
Abonamente medicale suportate de angajator
Conform art. 76 alin. (4) lit. t) art. 142 s) pct. 6 din Codul fiscal NU sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Astfel, doar abonamentele medicale suportate de angajator pentru salariatii proprii in limita a 400 de Euro/an nu sunt impozabile. Daca angajatorul suporta abonament medical pentru rudele salariatului chiar daca aceste rude se afla in intretinerea salariatului, contravaloarea abonamentului reprezinta venit impozabil.
Sursa: PortalCodulMuncii