Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Suspendarea contractelor individuale de munca pe durata intreruperii temporare a activitatii este un drept al angajatorului care nu poate fi limitat de sindicat sau de salariati.
Aşadar, suspendarea contractelor individuale de munca nu se negociaza cu sindicatele ori cu reprezentantii salariatilor, dar este necesar ca aceştia sa fie informati şi consultati anterior.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si urmatoarele din Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, inainte de a lua hotararea de intrerupere a activitatii, angajatorul are obligatia de a informa si consulta reprezentantii salariatilor pentru ca acestia sa isi poata exprima punctul de vedere.
Ulterior informarii şi consultarii reprezentantilor salariatilor, daca nu s-au gasit alte solutii pentru rezolvarea situatiei, intreruperea temporara a activitatii trebuie aprobata de organul de decizie al societatii (Adunarea Generala, Consiliul de Administratie etc.).
Dupa ce s-a aprobat intreruperea temporara a activitatii, suspendarea contractelor individuale de munca trebuie dispusa printr-o decizie individuala pentru fiecare salariat.
In contextul inchiderii unitatilor prin ordonanta militara apreciem ca angajatorul este tinut numai de obligatia de informare, cea de consultare fiind eliminata prin starea de urgenta.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro