Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sporul pentru repausul saptamanal. Masura impusa de inspectorul de munca

27 /Aug2024
Sporul pentru repausul saptamanal. Masura impusa de inspectorul de munca
Tags: spor pentru repausul saptamanallegea nr.108/1999

"La incheierea contractului individual de munca partile si-au negociat un spor pentru munca prestata in zile de sambata aplicat la salariul lunar de baza.

 Acest spor este configurat in revisal si trecut in contractele individuale de munca si in statele de salarii. Problema este ca, salariatii lucreaza ocazional in zile de sambata si automat sunt luni, in care se acorda sporul si luni, in care nu se acorda. Am avut control de la I.T.M. si ne-au dat ca masura sa acordam permanent aceste sporuri la toti salariatii chiar daca acestia nu lucreaza sambata? Cum sa procedam?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 137 din Codul muncii:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>



(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Dupa cum puteti observa la alin. (3) conditiile in care salariatii au dreptul la sporul pentru acordarea repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica nu sunt reglementate de lege. Codul muncii prevede doar ca acest spor se stabileste prin negociere, prin CCM sau CIM. Nu stiu cum ati reglementat acest spor in CIM sau CCM. Acest lucru este important pentru ca se aplica clauza din contract. Cu alte cuvinte dvs trebuia sa reglementati ca sporul se acorda doar atunci cand salariatii lucreaza doar sambata.

Asadar, depinde de cum ati scris in contract daca inspectorul de munca are dreptate sau nu. Daca ati prevazut in contract ca se acorda doar zilele in care salariatii beneficiaza de repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, nu pot exista confuzii. In caz contrar, se poate sustine ca sporul se plateste pentru repausul acordat in alte zile decat sambata si duminica de unde decurge faptul ca doar pentru aceste zile se acorda. Aceste motive insa le puteti folosi doar in cazul unei contestatii impotriva procesului verbal. Astfel, aveti posibilitatea sa contestati procesul verbal prin care inspectorul de munca a impus masura respectiva.

Daca nu contestati masura inspectorului de munca trebuie sa o aduceti la indeplinire intrucat, in caz contrar, fapta de a nu respecta masurile stabilite de inspector constituie contraventie conform art. 23 alin. (1) lit. b) din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sporul pentru repausul saptamanal. Masura impusa de inspectorul de munca":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".