ATENTIE!
Desemnarea unui lucrator reprezinta o modalitate de organizare a activitatile de prevenire si protectie a unui angajator.
"Ma adresez catre dumneavostra cu urmatoarea intrebare. Sunt lucrator desemnat in cadrul companiei. Pot delega sarcinile catre sefii de departamente?"
Lucratorul desemnat trebuie numit prin decizie si trebuie sa detina o certificare corespunzatoare nivelului mediu (studii in invatamantul liceal, filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore).
El trebuie sa desfasoare activitatile mentionate la art. 15 din Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conducatorii locurilor de munca efectueaza instruirea la locul de munca, cat si periodica, pe baza tematicilor si instructiunilor intocmite de lucratorul desemnat.
In plus, ei sunt responsabili cu verificarea respectarii masurilor tehnico-organizatorice si sanitare stabilite in Planul de prevenire si protectie, de catre salariatii din subordine.
Pentru conducatorii locurilor de munca nu se impune nicio certificare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu exceptia situatiei in care sunt desemnati in CSSM ca si reprezentanti ai angajatorului.
IMPORTANT:
In situatia in care chiar se impune delegarea sarcinilor respective (pe perioada concediilor de odihna, concedii medicale, cursuri de formare profesionala, perioade de detasare sau suspendare etc.), prerogativa este a angajatorului (responsabilul legal) care trebuie sa desemneze o alta persoana cu studii corespunzatoare in domeniu.
In caz, contrar trebuie apelat la un serviciu extern de prevenire si protectie.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalSSM >>>