Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

SSM: Lucratorul desemnat si conducatorii locurilor de munca. ATENTIE la delegarea sarcinilor!

08 /Aug2019
Tags: lucrator desemnat ssmatributii lucrator desemnat ssmsarcini lucrator desemnatinstruirea la locul de munca

Lucratorul desemnat si conducatorii locurilor de munca (sefi de departamente) sunt subiecti distincti in societate in materie de securitate si sanatate in munca.

ATENTIE!

Desemnarea unui lucrator reprezinta o modalitate de organizare a activitatile de prevenire si protectie a unui angajator.


"Ma adresez catre dumneavostra cu urmatoarea intrebare. Sunt lucrator desemnat in cadrul companiei. Pot delega sarcinile catre sefii de departamente?"

 

Lucratorul desemnat trebuie numit prin decizie si trebuie sa detina o certificare corespunzatoare nivelului mediu (studii in invatamantul liceal, filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore).

El trebuie sa desfasoare activitatile mentionate la art. 15 din Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.

Conducatorii locurilor de munca efectueaza instruirea la locul de munca, cat si periodica, pe baza tematicilor si instructiunilor intocmite de lucratorul desemnat.

In plus, ei sunt responsabili cu verificarea respectarii masurilor tehnico-organizatorice si sanitare stabilite in Planul de prevenire si protectie, de catre salariatii din subordine.

Pentru conducatorii locurilor de munca nu se impune nicio certificare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu exceptia situatiei in care sunt desemnati in CSSM ca si reprezentanti ai angajatorului.

 

IMPORTANT:

In situatia in care chiar se impune delegarea sarcinilor respective (pe perioada concediilor de odihna, concedii medicale, cursuri de formare profesionala, perioade de detasare sau suspendare etc.), prerogativa este a angajatorului (responsabilul legal) care trebuie sa desemneze o alta persoana cu studii corespunzatoare in domeniu.

In caz, contrar trebuie apelat la un serviciu extern de prevenire si protectie.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalSSM >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "SSM: Lucratorul desemnat si conducatorii locurilor de munca. ATENTIE la delegarea sarcinilor!":
Rating:

Nota: 4.85 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".