Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 139 alin. (1), zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
– 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.Asadar, in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, acordarea acestor zile libere efectuandu-se de catre angajator.
Pentru luna ianuarie 2024 trebuie avute in vedere un numar de 31 de zile calendaristice, din care 11 zile libere de sambata si duminica si de sarbatoare legala, rezultand un numar de 20 de zile lucratoare. Acest lucru se reflecta si in Declaratia 112 care pentru luna ianuarie evidentiaza 20 de zile lucratoare corespunzatoare unui numar de 160 de ore lucrate efectiv in luna la un program de 8 ore norma zilnica a locului de munca.
Art. 119 din Codul muncii obliga angajatorul sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat. Pontajul corect intocmit va servi pentru evidentierea zilelor lucrate si a zilelor libere, ajutand angajatorul si la stabilirea drepturilor cuvenite salariatului drept compensare in timp liber sau, dupa caz, in bani a muncii prestate in zilele de sarbatoare legala.
Totodata, potrivit art. 159 din Codul muncii, pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani, salariul reprezentand contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Asadar, in cazul analizat, in situatia in care salariatul se angajeaza incepand cu data de 10 ianuarie, rezulta ca salariatul va lucra 15 zile, revenind un salariu brut de 7.500 lei.
Totodata, potrivit art. 140 din Codul muncii, prin hotarare a Guvernului, se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie. De asemenea, potrivit art. 141 din Codul muncii, acordarea de zile libere in care nu se lucreaza in zilele expres mentionate mai sus nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Pentru aceste categorii de salariati, potrivit art. 142 alin. (1) din Codul muncii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Astfel, salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140 din Codul muncii, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 din Codul muncii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, Codul muncii prevede, in cuprinsul art. 142 alin. (2), ca salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Asadar, pentru situatia in care se presteaza munca in ziua de sarbatoare legala, pentru compensarea muncii prestate in aceasta zi, angajatorul cuprinde pe statul de salarii aferent platii drepturilor salariale pentru luna in care s-a prestat munca in ziua de sarbatoare legala, suma reprezentand salariul corespunzator zilei lucrate.
Ca urmare a evidentierii in pontaj a orelor corespunzatoare muncii prestate in ziua de sarbatoare legala, angajatorul va asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile si va evidentia o zi libera acordata in urmatoarele 30 de zile in care salariatul nu va presta activitate.
In situatia in care angajatorul nu compenseaza ziua lucrata in zi de sarbatoare legala cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile astfel cum este reglementat in Codul muncii, urmeaza sa evidentieze pe statul de salarii urmator sporul astfel cum acesta a fost negociat.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.