Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Stagiul si calculul indemnizatiei pentru tatal care doreste sa intre in concediu pentru cresterea copilului

30 /Ian2017
Tags: ccc 2017concediu ccc tataconcediu paternal ccc

Potrivit art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

In acest context, incepand cu data de 1 iulie 2016, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Vom analiza o situatie din PortalCodulMuncii.ro: "In cazul in care barbatul doreste sa intre in concediu pentru cresterea copilului timp de 2 ani in locul mamei, care va naste in luna Septembrie 2017. Barbatul ramane fara servici in luna Iulie 2017, cum se procedeaza? Care va fi indemnizatia data barbatului? P.S. Pana in luna Iulie 2017 acesta are acumulate 12 luni supuse impozitarii, dar din Iulie 2017 in Septembrie 2017 nu are venituri."


Daca pentru a indeplini conditiile in vederea obtinerii concediului crestere copil sunt necesare 12 luni din ultimele 24 de luni in care beneficiarul dreptului sa fi obtinut venituri impozabile, pentru calculul indemnizatiei sunt avute in vedere ultimele 12 luni anteriori datei nasterii copilului.

Tatal copilului va beneficia de concediu crestere copil daca timp de 12 luni din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului a obtinut venituri impozabile. In ceea ce priveste indemnizatia vor fi avute in vedere veniturile din ultimele 12 luni anteriori datei nasterii copilului respectiv: septembrie, august, iulie, iunie, mai, aprilie, martie, februarie, ianuarie, decembrie, noiembrie, octombrie iar pentru lunile iulie-septembrie veniturile vor fi zero. 

Veniturile din ultimele 12 luni se vor aduna si se vor imparti la 12, iar indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagiul si calculul indemnizatiei pentru tatal care doreste sa intre in concediu pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".