"Astazi am finalizat si propunem in transparenta decizionala un proiect de ordonanta de urgenta prin care modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara de crestere a copiilor in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediu de crestere a copilului.
Proiectul intra astazi in transparenta decizionala (...), urmand ca dupa indeplinirea termenului legal sa mergem cu acest proiect in sedinta de Guvern pentru a fi adoptat. (...) Stimulentul de reinsertie ajunge la 1.500 de lei de la 650 de lei, cat se afla in momentul de fata. Asadar este o suma consistenta din care parintele care opteaza sa se intoarca la munca poate sa apeleze la servicii specializate pentru supravegherea si ingrijirea copilului", a precizat ministrul Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
De asemenea, in opinia ministrului, proiectul vine ca urmare a faptului ca foarte putini parinti au apelat la stimulul de reinsertie si are ca obiectiv cresterea numarului de angajati care revin in campul muncii dupa majorarea stimulului de reinsertie.
"Este o masura care creste veniturile parintilor, care scade riscurile deprofesionalizarii parintelui, asigura de asemenea o forta de munca necesara angajatorilor care erau in situatia de a fi privati de sprijinul unui angajat care opta sa stea doi ani de zile - sau trei ani de zile pentru copilul cu dizabilitati - in concediul de crestere a copilului si de asemenea este o masura care aduce si un plus financiar substantial la bugetul statului.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Aceasta masura de intoarcere in activitate inainte de 6 luni cu un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decat ceea ce exista pana acum, si anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de constructie de crese si gradinite la nivel national, inclusiv prin Planul National de Redresare si Rezilienta, astfel incat sa incurajam parintii sa faca copii, dar in acelasi timp sa aiba si posibilitatea sa-i educe adecvat. Intr-o prima etapa sa-i supravegheze si apoi sa-i educe. Pana acum, foarte, foarte putini parinti au optat sa revina la munca inainte de 6 luni. Avem in total 178.000 de beneficiari de concediu de crestere a copilului si noi speram ca o optiune intr-o prima etapa sa fie in jur de 25%", a declarat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.
Gasiti aici mai multe detalii, alaturi de proiectul integral.