Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stimulentul de insertie se poate acorda daca se revine pe program mai scurt?

26 /Mai2021
Stimulentul de insertie se poate acorda daca se revine pe program mai scurt?
Tags: stimulentul de insertie 650 leistimulent insertie program scurtstimulent insertie concediu maternitate

Se poate beneficia de stimulent de insertie la revenirea la munca a angajatei mai devreme cu 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani, dar la un program de 2 ore pe zi sau trebuie sa lucreze 8 ore/zi?


Raspunsul specialistului:

Conform art. 7 din OUG 111/2010 astfel cum a fosat modificat prin OUG 26/2021, publicata in M.Of. nr. 363 din 8 aprilie 2021 ce va intra in vigoare la data de 8 iunie 2021:

Art. 7. – (1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:


a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;


b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (1) lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent de insertie se acorda inclusiv persoanelor prevazute la alin. (1).

(3) Stimulentul de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati nu se cumuleaza cu indemnizatia prevazuta la art. 31 alin. (2).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda. Indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) nu se cumuleaza cu stimulentul de insertie.
(5) Stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (2) se acorda si in situatia in care certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului expira dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

(6) In situatia persoanei indreptatite care beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (2), al carei copil este incadrat in grad de handicap dupa implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani.

(7) In situatia prevazuta la alin. (6), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie se face in baza unei noi cereri completate de persoana indreptatita si a copiei dupa certificatul de incadrare in grad de handicap.

(8) Cuantumul stimulentului de insertie se majoreaza prin hotarare a Guvernului.

Avand in vedere textul legal mai sus expus, beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 1.500 lei persoanele care revin in activitate inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

Beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 650 lei persoanele care revin in activitate dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

Daca persoanele revin in activitate dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati

Stimulentul de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati nu se cumuleaza cu indemnizatia prevazuta la art. 31 alin. (2) de 1.250 lei.

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda. Indemnizatia lunara nu se cumuleaza cu stimulentul de insertie. Stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei se acorda si in situatia in care certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului expira dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

In situatia persoanei indreptatite care beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei, al carei copil este incadrat in grad de handicap dupa implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani.

In aceasta situatie prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie se face in baza unei noi cereri completate de persoana indreptatita si a copiei dupa certificatul de incadrare in grad de handicap.

In concluzie, salariata care revine in activitate si obtine venituri impozabile beneficiaza de stimulent de insertie in conditiile mai sus expuse. Nu are importanta daca lucreaza o ora pe zi sau 8 ore. Daca obtine venituri impozabile beneficiaza de stimulentul de insertie.

 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stimulentul de insertie se poate acorda daca se revine pe program mai scurt?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".