Raspunsul specialistului:
Art. 75 alin. (3) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza suspendarea preavizului in cazul intervenirii unei situatii de suspendare a raportului de munca. Astfel, potrivit acestui text legal, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Art. 51 alin. (2) se refera la situatia in care contractul individual de munca este suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Asadar, cu exceptia acestei situatii, in cazul in care in perioada de preaviz intervine o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Or, potrivit art. 50 lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca.
In concluzie, in situatia expusa termenul de preaviz este suspendat pe toata durata incapacitatii temporare de munca. Dupa incetarea cauzei de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz isi reia cursul luandu-se in considerare si timpul scurs inainte de suspendare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Pe durata acordarii zilelor libere pentru supravegherea copiilor contractul de munca nu se suspenda.
Astfel, avand in vedere ca pe perioada acordarii zilelor libere potrivit OUG nr.147/2020 contractul individual de munca al salariatului nu se suspenda, apreciem ca acordarea acestui drept nu poate fi considerat caz de suspendare a CIM si a termenului de preaviz in sensul art. 75 alin.(3) din Codul muncii.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro