Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Taxa pentru facultate suportata de angajator - tratament fiscal

31 /Iul2024
Taxa pentru facultate suportata de angajator - tratament fiscal
Tags: taxa pentru facultate suportata de angajatorstudii platite de angajator tratament fiscal

"Avem un angajat in Asociatia noastra care nu are efectuate studiile superioare si s-a inscris la Facultatea de litere, pe un loc cu taxa scolara, din cadrul Universitatii de stat.

 Intrebarea este daca Asociatia poate sa ii plateasca doar acestui angajat taxa de scolarizare pe timpul celor trei ani de studii universitare sub forma unui beneficiu sau in alt mod legal si ce implicatii fiscale sunt? Tin sa precizez ca angajatul nu isi permite plata taxei de scolarizare si de aceea a cerut acest ajutor. Angajatorul vrea sa il ajute pe acest angajat deoarece aceste studii ii sunt de ajutor la locul de munca. Ce vreau sa va spun ca noi nu avem reglementata aceasta situatie in regulamentul intern. Va rog sa ne spuneti cum ar trebui sa procedeze angajatorul sa solutioneze aceasta situatie?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR" + NOUTATILE aparute, detalii AICI >>>

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale. Conform art. 7 alin. (1) din OUG 129/2000, republicata, formarea profesionala a adultilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.

Art. 4 din acelasi act normativ stabileste ca, formarea profesionala a adultilor are ca principale obiective:

  • facilitarea integrarii sociale a indivizilor in concordanta cu aspiratiile lor profesionale si cu necesitatile pietei muncii;
  • pregatirea resurselor umane capabile sa contribuie la cresterea competitivitatii fortei de munca;
  • actualizarea cunostintelor si perfectionarea pregatirii profesionale in ocupatia de baza, precum si in ocupatii inrudite;
  • schimbarea calificarii, determinata de restructurarea economica, de mobilitatea sociala sau de modificari ale capacitatii de munca;
  • insusirea unor cunostinte avansate, metode si procedee moderne necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;
  • promovarea invatarii pe tot parcursul vietii.

Astfel, formarea profesionala a adultilor cuprinde atat pregatirea profesionala cat si perfectionarea pregatirii profesionale. Insa, formarea profesionala a adultilor nu cuprinde formele specifice sistemului national de invatamant.

Sistemul national de invatamant include, conform art. 8 din Legea 1/2011, toate institutiile de invatamant superior acreditate. In consecinta, formarea profesionala nu cuprinde studiile de licenta urmate la faculte asa incat din punct de vedere fiscal

Prin urmare, taxa pentru facultate poate fi suportata de angajator insa din punct de vedere fiscal reprezinta venit salarial supus impozitelor si contributiilor sociale, intrucat nu poate fi incadrata la formarea profesionala a adultilor.

Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Taxa pentru facultate suportata de angajator - tratament fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".