Drepturile salariatilor pe durata delegarii sunt prevazute de art. 44 din Codul muncii:
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, conform PortalCodulMuncii:
"In cazul organizarii unui teambuilding in strainatate (in spatiul extracomunitar), care cuprinde si zile lucratoare si zile nelucratoare si se suporta de catre angajator transportul, cazarea si masa pe intreaga perioada, trebuie acordata diurna, ca in cazul celorlalte deplasari in interes de serviciu?"
Raspunsul specialistilor:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul HR-istului
Din prevederea mentionata mai sus rezulta ca salariatii au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, cazare precum si la diurna in perioada in care sunt delegati.
Delegarea presupune ca salariatii presteaza activitate din alt loc de munca, in speta in statul NON UE in care s-au deplasat.
Astfel, daca salariatii sunt delegati au dreptul la diurna.
Daca salariatii nu sunt delegati sumele suportate de angajator pentru deplasarea respectiva sunt sume pentru distractii si recreere ceea ce inseamna ca reprezinta avantaj in baza art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
De asemenea, in Normele metodologice de aplicare a acestui articol se mentioneaza: Avantajele in bani pot fi sumele primite pentru procurarea de bunuri si servicii, precum si sumele acordate pentru distractii sau recreere.
In aceasta situatie salariatii nu au dreptul la diurna.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la speicalisti in legislatia muncii si resurse umane.