In acest sens, in curand va intra in vigoare proiectul de lege in ceea ce priveste telemunca, adica romanii vor avea ocazia de a munci cel putin o zi pe luna, de acasa sau din alt loc care nu este sediul companiei la care lucreaza, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Asadar, senatorii au votat favorabil proiectul, cu 93 de voturi pentru, 15 impotriva si o singura abtinere. Desigur, pentru a intra in vigoare proiectul necesita votul Camerei Deputatilor, care este for decizional, in acest caz.
Proiectul privind telemunca prevede ca:
"Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa a partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent. Refuzul salariatul de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia."
Este demn de mentionat si ca:
"Desfasurarea activitatii in regim de telemunca de catre salariat va avea loc cel putin o zi pe luna si se poate extinde pe toata perioada de lucru. Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz."
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul HR-istului
"Contractul este avantajos pentru ambele parti, si pentru angajator pentru ca se reduc costurile administrative (...), iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu si-si imbunatateste echilibrul intre viata personala si profesionala", a declarat ministrul Muncii, in urma cu cateva luni.
Mai multe detalii despre proiectul de lege al telemuncii poti citi aici.