La calculul salarial de la sfarsitul lunii mai a fost trecut prezent toata luna, a primit tichete de masa, ulterior a prezentat in concediu medical pentru 13 zile, pentru luna mai. In luna iunie nu i s-au mai acordat tichete de masa pentru cele 3 zile lucrate, compensand astfel partial tichetele de masa acordate necuvenit, dar au ramas 10 tichete (300 lei) si care nu au mai putut fi compensate in luna urmatoare, deoarece la finalul acesteia a prezentat iarasi concedii medicale. Cum se poate regla aceasta situatie? Se poate inregistra o creanta de 300 lei pe care fostul salariat sa o restituie sau este obligatoriu refacerea statului de plata pe luna mai 2024 si depunerea D112 rectificativa, avand in vedere ca aceasta suma de 300 de lei a fost fiscalizata ca si tichete de masa, adica nu s-a retinut CAS 25%."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 16 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa din 14.01.2015 aprobate prin HG 23/2015, la sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data incetarii contractului individual de munca, salariatul are obligatia sa restituie valoarea corespunzatoare tichetelor de masa alimentate si necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.
Daca salariatul restituie valoarea celor 10 tichete, reglarea poate fi facuta la luna restituirii tichetelor/contravalorii fara a se depune declaratie rectificativa intrucat declaratia 112 permite acest lucru. In campul E3_20 pe structura declaratiei exista rubrica pentru contravaloare tichete de masa restituite.
Daca salariatul nu restituie de bunavoie valoarea celor 10 tichete de masa, fie recuperarea poate fi efectuata prin chemarea salariatului in judecata, fie se renunta la recuperare prin acord scris cu salariatul si valoarea este inclusa in venitul brut al ultimei luni fiind considerata avantaj in natura asupra careia se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale. In aceasta situatie este necesar sa se rectifice declaratia 112.
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.