Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Timp de lucru INEGAL 2021. Repartizarea timpului de munca saptamanal

24 /Oct2019
Tags: timp de lucru suplimentarart 113 codul munciitimp de lucru inegal 2021

Va reamintim ca timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Astfel, repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).


Alin. (2) al art. 113 din Codul Muncii prevede ca in functie de specificul unitatii angajatoare, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 h/saptamana.

 

Timpul alocat cursurilor de formare profesionala organizate de angajator poate fi considerat timp de munca suplimentar, daca aceste cursuri se desfasoara in afara orelor de program? Vezi totul despre Pontaj si timpul de lucru aici >>>

 

"Un PFA angajeaza un sofer de taxi cu norma intreaga. Angajatorul lasa la latitudinea angajatului stabilirea programului de munca in functie de posibilitatile acestuia. Programul difera in fiecare zi si poate fi de exemplu 2 ore ziua si 6 ore noaptea. Va rog sa-mi spuneti daca e corect inregistrat timpul de lucru INEGAL in contractul individual de munca si care e formularea corecta din REGULAMENTUL INTERN la capitolul programul de munca."

 


In primul rand mentionam ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern.


IMPORTANT!

Repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii). Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseasca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).


Salariatii care au programul redus sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana nu pot presta ore suplimentare si nici nu pot lucra dupa o repartizare inegala a timpului de munca.


Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.


Va prezentam in continuare un exemplu de timp de lucru inegal:


Luni 8,00- 17,00
Marti 8,00- 17,00
Miercuri 8,00- 17,00
Joi 8,00- 17,00
Vineri 8,00- 12,00

Sau

Luni 8,00- 18,00
Marti 8,00- 19,00
Miercuri 8,00- 17,00
Joi 8,00- 18,00
Vineri Liber.


Sursa: PortalCodulMuncii

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Timp de lucru INEGAL 2021. Repartizarea timpului de munca saptamanal":
Rating:

Nota: 4.48 din 5 din 92 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".