Astfel, repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).
Alin. (2) al art. 113 din Codul Muncii prevede ca in functie de specificul unitatii angajatoare, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 h/saptamana.
Timpul alocat cursurilor de formare profesionala organizate de angajator poate fi considerat timp de munca suplimentar, daca aceste cursuri se desfasoara in afara orelor de program? Vezi totul despre Pontaj si timpul de lucru aici >>>
"Un PFA angajeaza un sofer de taxi cu norma intreaga. Angajatorul lasa la latitudinea angajatului stabilirea programului de munca in functie de posibilitatile acestuia. Programul difera in fiecare zi si poate fi de exemplu 2 ore ziua si 6 ore noaptea. Va rog sa-mi spuneti daca e corect inregistrat timpul de lucru INEGAL in contractul individual de munca si care e formularea corecta din REGULAMENTUL INTERN la capitolul programul de munca."
Ghidul HR-istului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In primul rand mentionam ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern.
IMPORTANT!
Repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii). Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseasca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).
Salariatii care au programul redus sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana nu pot presta ore suplimentare si nici nu pot lucra dupa o repartizare inegala a timpului de munca.
Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
Va prezentam in continuare un exemplu de timp de lucru inegal:
Luni 8,00- 17,00
Marti 8,00- 17,00
Miercuri 8,00- 17,00
Joi 8,00- 17,00
Vineri 8,00- 12,00
Sau
Luni 8,00- 18,00
Marti 8,00- 19,00
Miercuri 8,00- 17,00
Joi 8,00- 18,00
Vineri Liber.
Sursa: PortalCodulMuncii