Raspunsul specialistului:
Daca salariatul are locul de munca la punctul de lucru, se pune problema incadrarii deplasarii acestuia la sediul social. Salariatul poate fi salariat mobil cu doua locuri de munca atat la sediul social cat si la punctul de lucru. Ori, acesta are locul de munca doar la punctul de lucru si este delegat la sediul social.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
In ambele situatii, timpul petrecut pe drum de la sediul social la punctul de lucru reprezinta timp de lucru.
In privinta incadrarii timpului petrecut pe drum la/de la locul delegarii, in cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie timp de lucru in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
Pana la publicarea acestei hotarari se considera ca timpul petrecut pe drum la si de la locul unde salariatul era delegat, nu reprezenta timp de lucru. Inclusiv practica instantelor de judecata era in acest sens.
Dupa publicarea acestei hotarari, trebuie sa consideram ca timpul petrecut de salariat la si de la locul delegarii reprezinta timp de lucru.
De asemenea, daca salariatul este mobil inseamna ca deplasarea de la punctul de lucru la sediul social si invers reprezinta timp de lucru intrucat salariatul indeplineste o atributie de serviciu de a se deplasa intre cele doua locuri de munca.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.