Programul de Guvernare, la sectiunea Sanse reale pentru tineri,face referire la Implementarea programului Garantia pentru Tineret (numar de tineri potentiali beneficiari 400.000 cu varste intre 16 si 26 de ani, sursa de finantare Programul Operational Capital Uman, implementare 20172020).
Printre masurile propuse se numara si programele de tip "Pasarela": locurile de munca din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajati pentru a dobandi "abilitati transferabile" in joburile din sectorul privat.
Integrarea tinerilor pe piata fortei de munca ramane o provocare. In 2015, somajul in randul tinerilor a scazut la 22%, dar se situeaza in continuare putin peste media UE. Proportia tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare este cu mult peste media UE (17 % fata de 12 %). Totodata, desi in scadere, rata persoanelor expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala inregistrata in 2014 in Romania a fost una dintre cele mai mari din UE (40 %).
In ciuda tendintei de scadere a ratei persoanelor expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala, un numar mai mare de persoane se confrunta cu o saracie monetara, in contextul cresterii inegalitatilor si al unui impact limitat al transferurilor sociale asupra reducerii saraciei. Mai mult, activarea persoanelor care beneficiaza de prestatii sociale este scazuta, copiii institutionalizati fiind expusi unui risc mai ridicat de saracie.
Integrarea tinerilor dezvantajati pe piata muncii depinde de existenta unor locuri de munca adecvate necesitatilor acestora, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale propune prezentul proiect de act normativ care are scopul de a activa autoritatile publice de la nivel local in procesul de integrare pe piata muncii a tinerilor dezavantajati, atribuind in mod exclusiv un numar de locuri de munca din sectorul public de la nivel local tinerilor dezavantajati, pe o perioada determinata de 24 de luni, facilitand astfel de acumulare de experiente si competente care vor putea fi ulterior valorificate pe locuri de munca din sectorul privat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Tinerii care pot beneficia de aceste prevederi trebuie sa indeplineasca o serie de conditii
- tinerii dezavantajati care vor beneficia de prevederile prezentului act normativ -sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 - 26 ani care nu au o vechime in munca mai mare de 12 luni si se afla in una din urmatoarele
situatii: se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem, sau are copil/copii in intretinere;
- integrarea tinerilor dezavantajati pe piata muncii prin crearea de oportunitati de angajare pe perioada
determinatade 24 de luni in sectorul public la nivel local;
- consolidarea competentelor si abilitatilor profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele
locului de munca in vederea integrarii in munca;
- dobandirea de experienta si vechime in munca;
- dobandirea de vechime in specialitate, dupa caz;
- stimularea incluziunii sociale;
- responsabilizarea comunitatii locale si a autoritatilor publice de la nivel local;
Atribuirea unui numar de 10.000 de locuri de munca vacante la nivelul autoritatilor publice de la nivel local in mod exclusiv tinerilor dezavantajati definiti conform prevederilor prezentului act normativ, conform unei proceduri de recrutare simplificate.
Prin proiectul de act normativ se urmareste garantarea unui nivel adecvat de protectie a tinerilor dezavantajati, pentru a dobandi abilitati transferabile pentru locurile de munca din sectorul privat.
Sursa: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale