Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Totul despre contractul de munca temporara, autorizarea agentului de munca temporara si drepturile salariatului temporar!

19 /Iul2021
Totul despre contractul de munca temporara, autorizarea agentului de munca temporara si drepturile salariatului temporar!
Tags: contract de munca temporaraagent munca temporaradrepturi salariat temporarghid agentul de munca temporara

Aflati totul despre munca temporara, in fapt un „triunghi” juridic care presupune ca o firma (numita agent de munca temporara) sa angajeze un salariat (numit salariat temporar) si sa il puna apoi la dispozitia unei alte firme (numite utilizator) pe o perioada determinata, pentru a presta activitate sub supravegherea si conducerea acesteia din urma.

Munca temporara e una dintre relatiile de munca de actualitate, dar si de viitor! Astfel, orice manager HR trebuie sa stie totul despre MUNCA TEMPORARA! Se fac greseli grave in acest domeniu, iar amenzile ajung la 30.000 de lei! 

 
Atentie, salariatul este al agentului de munca temporara, nu al utilizatorului!
 
Agentul de munca temporara ii plateste salariul si contributiile, el ii inregistreaza contractul de munca in Revisal, el il poate sanctiona disciplinar sau concedia. Detalii aici >>>
 
Utilizatorul nu face decat sa il „inchirieze” pe salariat pe o perioada determinata, de maximum 24 de luni, contra unei sume pe care are obligatia sa i-o plateasca agentului de munca temporara, conform contractului de punere la dispozitie pe care il incheie cu acesta.
 
Ca manager de resurse umane este vital sa stapaniti la perfectie orice tip de contract de munca, mai ales formele atipice, flexibile, care in mod clar constituie viitorul relatiei angajator/angajat. Iata de ce v-am pregatit un ghid practic cu informatii complete despre munca temporara.
 
 
IMPORTANT!
 
Apelarea la un agent de munca temporara este foarte atractiva pentru firmele care nu vor sa aiba salariati! Aceste firme prefera sa plateasca o anumita suma agentului de munca temporara si sa nu se mai complice astfel cu tot ce inseamna gestionarea relatiilor de munca (Revisal, salarizare, contributii, regulament intern etc.).
 
Va atragem atentia asupra acestor 5 aspecte!
 
  • Angajatorul nu poate sa puna la dispozitia altui angajator salariatii proprii in lipsa autorizatiei de functionare ca agent de munca temporara. Potrivit art. 22 alin. (1) lit. b) din HG 1256/2011 desfasurarea fara autorizatie a activitatilor specifice agentului de munca temporara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.
     
  • Contractul de munca temporara incheiat pe durata nedeterminata nu poate inceta in aceleasi conditii in care inceteaza contractul pe durata determinta.
     
  • Contractul de punere la dispozitie incheiat cu utilizatorul trebuie sa contina anumite clauze care il vor ajuta pe agentul de munca temporara in relatia cu acesta, dar si in relatia cu salariatul.
     
  • Diurna poate fi acordata salariatilor temporari doar in anumite situatii, pentru a nu risca reconsiderarea ei de catre organele fiscale.
     
  • In cazul in care misiunea de munca temporara se desfasoara in alt stat, agentul de munca temporara trebuie sa indeplineasca porcedura reglementata de Legea 16/2017 a detasarii transnationale.
 
IMPORTANT!
Agentul de munca temporara nu percepe nicio taxa salariatului temporar in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestuia de catre utilizator sau pentru inchierea unui contract de munca temporara. Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Vreau lucrarea ACUM! >>>
 
 
 
 Sumarul complet al lucrarii
 
I. Autorizarea agentului de munca tempora
1) Conditii pentru obtinerea autorizatiei de functionare
2) Deosebirea dintre munca prin agent de munca temporara si detasare
3) Etapele inregistrarii obtinerii autorizatiei
4) Prelungirea autorizatiei
5) Suspendarea autorizatie
 
II. Contractul de munca temporara
1) Contractul de munca temporara pe durata determinata
 a) Incheierea contractului si inregistrarea in Revisal
 b) Incetarea la terminarea misiunii
 c) Incetarea prin renuntarea utilizatorului
 
2) Contractul de munca temporara pe durata nedeterminata
 a) Incheierea contractului si inregistrarea in Revisal
 b) Incetarea contractului prin desfiintarea postului
 c) Incetarea contractului ca urmare a abaterilor disciplinare
 
3) Contractul de munca temporara cu clauza de telemunca
 
III. Drepturile salariatului temporar
a) Salarizarea in conditii identice cu salariatii utilizatorului
b) Diurna
c) Avantaje acordate de utilizator
 
IV. Munca temporara prestata de salariati romani temporari in alte state membre UE
a) Documente
b) Tratamentul fiscal al veniturilor salariale. Statul in care se platesc impozitul pe venit si  contributiile sociale
c) Diurna
d) Remuneratia minima
 
 
 
Acest ghid va permite sa devenit un profesionist de top, pentru care HR-ul nu are secrete!
 
Comandati-l chiar acum! Nu riscati absolut nimic, deoarece beneficiati de o garantie de 30 de zile, perioada in care il puteti returna, urmand sa primiti cu promptitudine inapoi suma achitata.
 
 
Ca manager  de resurse umane este vital sa fiti in tema cu toate formele juridice pe care le poate lua colaborarea dintre angator si angajati, mai ales in contextul flexibilizarii relatiilor de munca promovat la nivelul Uniunii Europene.
 
 

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Totul despre contractul de munca temporara, autorizarea agentului de munca temporara si drepturile salariatului temporar!":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".