Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Transferul intreprinderii. Care e procedura si ce documente sunt necesare?

17 /Apr2020
Tags: transfer intreprinderedocumente transfer interprinderedocumente hr revisal

In analiza urmatoare clarificam ce documente sunt necesare pentru transferul de intreprindere: 1. Notificare catre Sindicat Reprezentantiv cu privire la numarul salariatilor transferati, de trimis cu 30 zile inainte de data transferului; 2. Decizie colectiva de transfer / act aditional la contractul actual/ un nou contract prin care sa fie mentionat ca drepturile actuale vor fi transferate pe noua companie 3. Transmiterea Revisalului cu privire la transfer. Cum este corect si ce varianta se recomanda la pct.2?

Raspunsul specialistului:



Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.

Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati.
In registrul general de evidenta a salariatilor accesati butonul MUTARE CONTRACTE apoi accesati TRANSFER CONTRACTE. Programul va pune urmatoarea intrebare:

Operatia permite transferarea de contracte din registrul angajatorului cedent, contracte care fac obiectul unui transfer de intreprindere in baza Legii 67/2006.
Doriti sa continuati? Raspundeti DA

Apoi selectati contractele care se transfera prin dublu click. Accesati CONTINUARE.
Completati datele transferului.

Programul va recomanda sa efectuati backup.
Se recomanda efectuarea unui backup al baze de date inainte de efectuarea operatiei.

Doriti sa efectuati operatia de backup?
Angajatorul la care sunt transferati salariati ii preia in registrul general de evidenta a salariatilor prin operatia Preluare.

In consecinta, nu se intocmesc documente HR in cazul transferului intreprinderii. Documentul care sta la baza transferului este actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati in baza caruia se fac inregistrari in Revisal.


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Transferul intreprinderii. Care e procedura si ce documente sunt necesare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".