Solutia specialistului:
In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate, potrivit art. 76 alin. (4) lit. t), art. 142 lit. s) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Asadar, primele de asigurare voluntara de sanatate sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale, in limita de 400 euro pe an.
Daca angajatorul va suporta si o asigurare medicala si un abonament medical, acestea impreuna nu trebuie sa depaseasca suma de 400 euro/an pentru a se incadra in venituri fara taxe.
Incepand din luna in care este depasit plafonul de 400 euro, sumele achitate reprezinta avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul al impozitului si contributiilor sociale obligatorii, fiind inregistrate in statul de plata. Plafonul de 400 euro/an se calculeaza pe persoana, nu pe angajator.
Astfel, daca salariatul se angajeaza in cursul anului, dar nu a mai lucrat la alt angajator sau, desi a lucrat, nu a beneficiat la angajatorul anterior, el poate beneficia de 400 euro prima de asigurare voluntara de sanatate suportata la angajatorul curent, indiferent de data angajarii.
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Daca salariatul se angajeaza in cursul anului si a mai lucrat la alt angajator, unde a beneficiat de prime de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator, trebuie sa prezinte adeverinta de la fostul angajator din care sa reiasa sumele suportate de acest angajator pentru asigurarea voluntara de sanatate. Angajatorul curent va cumula sumele platite de angajatorul anterior, pentru incadrarea in plafonul de 400 euro.
In ceea ce priveste pensiile facultative, conform prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar.
Astfel, in primul rand, contributia la pensia facultativa nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar. Conform art. 76 alin. (4) lit. s), art. 142 lit. s) , art. 157 alin. (2) si art. 2204 alin. (2) din Codul fiscal, nu sunt impozabile in sensul impozitului pe veniturile din salarii si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana. Ceea ce depaseste 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul al contributiilor sociale si in baza de calcul al
impozitului pe veniturile din salarii.
Incepand din luna in care este depasit plafonul de 400 euro, sumele achitate reprezinta avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul al impozitului si contributiilor sociale obligatorii, fiind inregistrate in statul de plata.
Contravaloarea contributiilor la un fond de pensii facultative potrivit legii, suportate de angajator pentru angajatii proprii peste limita de 400 euro sunt impuse prin cumularea cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite. Plafonul de 400 euro/an se calculeaza pe persoana, nu pe angajator.
Astfel, daca salariatul se angajeaza in cursul anului, dar nu a mai lucrat la alt angajator sau, desi a lucrat, nu a beneficiat la angajatorul anterior, el poate beneficia de 400 euro contributia la pensia facultativa suportata la angajatorul curent, indiferent de data angajarii.
Daca salariatul se angajeaza in cursul anului si a mai lucrat la alt angajator unde a beneficiat de contributii la pensii facultative suportate de angajator, trebuie sa prezinte adeverinta de la fostul angajator din care sa reiasa sumele suportate de acest angajator pentru pensii facultative.
Angajatorul curent va cumula sumele platite de angajatorul anterior pentru incadrarea in plafonul de 400 euro.
Acest articol se regaseste in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal - cea mai de incredere sursa de informare legislativa!
Concret, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va aduce in atentie:
- Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
- Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
- Greseli de evitat, exceptii de la reguli
- Opinia expertilor, cu recomandari si atentionari
- Cele mai interesante decizii ale instantelor de judecata