Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil de buget si resurse umane, a declarat: „Dorim ca pe baza acestui buget sa asiguram un echilibru corect intre respectarea angajamentelor asumate cu privire la programele de importanta majora ale UE, pe de o parte, si abordarea noilor provocari, pe de alta parte, consolidand in acelasi timp valoarea adaugata a UE.
Vrem sa ne asiguram ca tot mai multi tineri europeni vor avea posibilitatea sa isi gaseasca un loc de munca si ca se vor realiza tot mai multe investitii concrete. Obtinerea unor rezultate concrete si producerea unor schimbari de natura sa imbunatateasca viata de zi cu zi a cetatenilor europeni reprezinta in continuare motorul care pune in miscare toate actiunile UE.”
Proiectul de buget include urmatoarele:
- pentru stimularea crearii de locuri de munca si a investitiilor – o alocare suplimentara de 2 miliarde euro Fondului de garantare FEIS (Fondul european de investitii strategice, pilonul central al Planului Juncker), 55,4 miliarde de euro pentru regiuni si statele membre si 59,6 miliarde de euro pentru agricultori si dezvoltarea rurala, precum si atragerea de fonduri suplimentare, in special din sectorul privat, pentru noul Fond european de dezboltare durabila;
- pentru crearea unor oportunitati mai bune pentru tineri – o crestere de 9,5% a alocarii pentru programul Erasmus+, o alocare de 233 milioane de euro pentru Initiativa privind ocuparea tinerilor, precum si o propunere de buget (89 milioane de euro pentru 2018) si de baza juridica pentru Corpul european de solidaritate;
- pentru un raspuns eficace la provocarile geopolitice – finantarea se va axa pe acordarea de asistenta umanitara, consolidarea sistemului de gestionare a frontierelor externe, sprijinirea statelor membre si tarilor terte cele mai afectate de criza refugiatilor, masuri preventive de securitate, in special in domeniul criminalitatii grave si organizate etc.
Proiectul de buget al UE prevede doua sume pentru fiecare program care urmeaza sa fie finantat: angajamente si plati. Angajamentele se refera la finantarile care pot fi convenite prin contracte intr-un anumit an; platile reprezinta sumele platite efectiv. In proiectul de buget pe 2018, angajamentele reprezinta 161 miliarde de euro (cu 1,4% mai mult decat in 2017), iar platile reprezinta 145 miliarde de euro (cu 8,1% mai mult decat in 2017).
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul HR-istului
Sursa: europa.eu