Raspunsul specialistilor:
Analizand Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat o prevedere care sa stabileasca o varsta maxima pana la care o persoana poate avea calitatea de salariat cu contract individual de munca.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
Si in cazul pensionarilor, chiar daca la indeplinirea conditiilor de pensionare, contractul de munca initial inceteaza de drept (art. 56 lit. c) si urmatoarele), persoana in cauza poate fi angajata in continuare tot cu contract individual de munca, de principiu pe perioada determinata (art. 83 lit. g)), dar si pe perioada nedeterminata daca angajatorul decide astfel.
Practic, o persoana poate munci atata timp cat are capacitate de munca si este apta pentru prestarea activitatilor profesionale. Astfel, daca salariatul dumneavoastra in varsta de 71 de ani este incadrat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, i se aplica acelasi regim privind incetarea contractului individual de munca ca si unui salariat mai tanar incadrat cu acest tip de contract.
Incetarea CIM - conditii
Prin urmare, incetarea CIM se poate face in conditiile prevazute de Codul muncii:
- Concediere individuala conform art. 65 (concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia; desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa);
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
- Concediere pentru motive care tin de persoana salariatului (daca este cazul) – cu respectarea prevederilor art. 61 – 64 (abatere disciplinara grava/repetata, arestare preventiva, inaptitudine fizica/psihica stabilita de medicul de medicina muncii, necorespundere profesionala, cu realizarea procedurilor prevazute de Codul muncii);
In opinia noastra, in cazul de fata, cel mai bine ar fi ca angajatorul sa discute cu salariatul iar incetarea CIM sa aiba loc cu acordul partilor, la o data convenita de acestea – art. 55 lit. b).
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.