Totodata nu exista prevederi legale care sa interzica companiilor sa defineasca o asemenea notiune de vechime in companie si sa stabilieasca, la nivel intern, acordarea anumitor drepturi, avantaje pentru salariatii fideli companiei.
Prin urmare aceasta vechime in companie, poate fi reglementata prin Regulamentul intern sau prin contractul colectiv de munca, angajatorii avand libertatea sa stabileasca modul de constituire/de calcul a acestia precum si drepturile care se acorda raportat la aceasta.
Nu exista un mod standard de calcul al vechimii in companie si depinde de fiecare angajator sa defineasca conceptul si sa stabileasca ce perioade se iau in calcul la stabilirea acesteia.
Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Exista un mod standard de calcul al vechimii in companie pe care sa il avem in vedere? In opinia dumneavoastra, perioada aferenta concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului influenteaza calculul vechimii in companie? Daca da, in ce mod? Cum influenteaza vechimea in companie alte tipuri de suspendare a contractului? Dar absentele motivate?"
Raspunsul specialistilor:
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In opinia noastra, modul in care se reglementeaza de fiecare angajator vechimea in companie depinde de cat de mult doreste compania sa isi pastreze si sa isi fidelizeze salariatii pe care ii are, avand in vedere ca in functie de aceasta se pot acorda anumite drepturi pentru salariati. Relevante ar putea fi si politica de egalitate de sanse de la nivelul companiei, politica de promovare si de management a resurselor umane etc.
Astfel, daca angajatorul vrea sa isi incurajeze salariatii sa ramana in companie, atunci poate reglementa mai permisiv aceasta vechime in companie in baza careia apoi sa stabileasca acordarea unor drepturi in functie de perioade de vechime, masura care sa fidelizeze salariatii. Prin urmare, un asemenea angajator ar putea stabili ca asimileaza vechimii in companie perioadele de concediu pentru cresterea copilului, absentele motivate sau anumite perioade de suspendare a contractului de munca.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Daca doriti sa reglementati notiunea de vechime in companie la nivelul angajatorului, in opinia noastra puteti porni de la analiza modului in care este reglementata vechimea in munca prin Codul muncii si alte acte normative. Spre exemplu, Codul muncii prevede ca absentele nemotivare si concediile fara plata nu intra in calculul vechimii in munca, in schimb concediile fara plata pentru formare profesionala sunt luate in calcul. De asemenea, OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede ca perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut constituie vechime in munca.
Dar definirea notiunii de vechime in companie, stabilirea perioadelor care se iau sau nu se iau in considerare la calculul vechimii in companie apartine in exclusivitate angajatorului, in functie de scopul pe care il urmareste prin reglementarea interna a unei asemenea notiuni si de politicile interne de personal.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.