Art. 85
(1) Numarul total de puncte realizat de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia si a numarului de puncte de stabilitate.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic.
(3) Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii, relevant in acest sens:
"Va rog sa imi spuneti daca in conditiile legislatiei actuale, mai are importanta / relevanta - o vechime in munca de 30 de ani neintrerupti, la acelasi angajator; adica, daca exista beneficii pentru cei care se incadreaza aici."
Raspunsul specialistilor:
In normele de aplicare a prevederilor Legii 360/2023 aprobate prin HG 181/2024 la art. 53 si 54 se prevede
Art. 53
Numarul total de puncte realizat de asigurat, utilizat la calculul pensiei in sistemul public, se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia si a numarului de puncte de stabilitate.
Art. 54
(1) Numarul de puncte de stabilitate se acorda pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani contributivi realizati in sistemul public.
(2) Numarul de puncte de stabilitate se acorda si pentru fractiuni de an astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani pana la 30 de ani inclusiv, 0,04167 puncte pentru fiecare luna, respectiv 0,00139 puncte pentru fiecare zi;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani pana la 35 de ani inclusiv, 0,06250 puncte pentru fiecare luna, respectiv 0,00208 puncte pentru fiecare zi;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani, 0,08333 puncte pentru fiecare luna, respectiv 0,00278 puncte pentru fiecare zi.
(3) Numarul de puncte de stabilitate nu se acorda pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv in care se cumuleaza pensia din sistemul public sau, dupa caz, pensia de serviciu acordata in baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
(4) In vederea acordarii numarului de puncte de stabilitate, perioadele de stagiu de cotizare contributiv in care o persoana a fost asigurata simultan in doua sau mai multe sisteme de asigurari sociale, care au fost integrate in sistemul asigurarilor sociale de stat, precum si cele in care a desfasurat concomitent activitate la mai multi angajatori, se iau in calcul o singura data.
(5) La calcularea punctajelor anuale, a punctajelor lunare, a numarului de puncte de stabilitate si a numarului total de puncte realizat se utilizeaza 5 zecimale, prin rotunjire matematica la a 5-a zecimala.
La art. 112 din Normele de aplicare se prevede:
Art. 112
(1) La data intrarii in vigoare a legii, pensiile stabilite pe baza legislatiei anterioare se recalculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 84 din lege.
(2) Numarul total de puncte realizat prevazut la alin. (1) se obtine prin insumarea punctajelor anuale realizate cu numarul de puncte de stabilitate acordate in baza art. 85 alin. (3) din lege.
(3) Punctajele anuale realizate sunt cele calculate conform legislatiei in vigoare la data stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie, utilizate la determinarea numarului de puncte in procesul de evaluare a pensiilor din sistemul public, in baza prevederilor art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
(4) Numarul de puncte de stabilitate prevazut la art. 85 alin. (3) din lege se calculeaza pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi si nu se acorda pentru perioadele in care s-a cumulat pensia cu venituri asigurate conform legii.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
(5) Numarul de puncte de stabilitate prevazut la art. 85 alin. (3) din lege se acorda si pentru vechimea in munca sau vechimea in serviciu efectiv realizata in sistemul pensiilor militare de stat, valorificata la stabilirea drepturilor de pensie in sistemul public de pensii, conform legislatiei in vigoare la data stabilirii/recalcularii pensiei.
(6) In urma procesului de recalculare prevazut la art. 144 din lege, se acorda cuantumul mai avantajos si numarul total de puncte rezultat din recalculare.
Avand in vedere cele mai sus expuse cu o vechime de 30 de ani neintrerupti contributivi realizati in sistemul public de pensii se acorda un numar de puncte de stabilitate de 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.