In vederea trecerii din gradatia 3 in gradatia 4, in cazul unui angajat contractual al unei institutii publice, o perioada anterioara angajarii in aceasta institutie, in care a prestat activitate in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial de 2 ore, va fi considerata vechime integrala?"
Raspunsul specialistilor:
Avand in vedere ca in speta de fata este vorba despre acordarea gradatiei de vechime, conform art. 10 din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, apreciem ca relevanta au dispozitiile titlului III din Codul administrativ, in speta art. 538 alin.(2), care stabilesc ca “(2) Dispozitiile prezentului titlu se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.”
Totodata, semnalam ca acele cazuri cand, in mod similar cu functionarii publici, legiuitorul a dorit ca anumite dispozitii legale sa fie aplicabile si personalului contractual, acesta a mentionat expres. In acest sens sunt prevederile art. 551 alin.(3) din Codul administrativ, care prevad ca dispozitiile art. 376 alin. (2) din Codul administrativ, 430, 432 - 434, 437 - 441, 443 - 449, 458 si art. 506 alin. (1) - (9) se aplica in mod corespunzator si personalului contractual, sau art. 553 alin.(2) din acelasi act normativ care stabilesc ca “ (2) Dispozitiile art. 490 si 491 se aplica in mod corespunzator”
Asadar, in speta mentionata, apreciem ca incidenta au dispozitiile legislatiei muncii.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Doar drepturile salariale se acorda porportional cu timpul efectuc lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
De altfel, si daca ar fi fost vorba despre un functionar public, vechimea in munca apreciem ca s-ar considera in mod identic, intrucat la art. 424 alin.(1) - (2) din Codul administrativ se prevede ca functionarii publici beneficiaza de vechime in munca, in specialitate si in grad profesional, vechimea in munca fiind acea vechime dobandita in conditiile reglementate de legislatia muncii, precum si vechimea dobandita in exercitarea unui raport de serviciu.
Reglementarea este diferita in ceea ce priveste vechimea in specialitate, conform alin.(4) al aceluiasi art. 424 din Cadm stabilindu-se ca, in toate cazurile vechimea in specialitate se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata si se demonstreaza cu documente corespunzatoare.
Prin urmare vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 4 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga.
In speta, spre exemplu, salariatul angajat cu CIM cu timp partial de 2 ore pe zi intr-un an dobandeste vechime in munca pentru un an si nu pentru 3 luni. Tot asemenea si salariatul angajat cu o ora pe zi intr-un an tot un an de vechimea va acumula.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.