Conform art. 22 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010, perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
Astfel, perioada concediului pentru cresterea copilului va fi luata in calcul, spre exemplu, la stabilirea urmatoarelor drepturi, daca vechimea in munca constituie element pentru acordarea lor:
– majorare salariala;
– incadrarea intr-un anumit mod de calcul al compensatiilor de concediere;
– acordarea unui numar suplimentar de zile de concediu de odihna;
– eligibilitatea pentru o promovare.
Curtea de Apel Bucuresti a decis ca perioada concediului pentru cresterea copilului trebuie avuta in vedere la calcul perioadei la care salariata s-a obligat sa nu inceteze contractul individual de munca intrucat a beneficiat de un curs de formare profesionala platit de angajator.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Stimulentul de insertie
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au avut dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei calculate ca fiind 85% din cuantumul salariului
minim brut pe tara garantat in plata.
Pe ce perioada se acorda stimulentul de insertie?
Persoanele care obtin venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, vor beneficia de plata stimulentului de insertie.
IMPORTANT! In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie, iar celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, se poate opta fie pentru continuarea acordarii stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, fie pentru suspendarea platii stimulentului de insertie si acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.