Raspunsul specialistului:
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, o persoana trebuie sa aiba un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani (art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare).
Cu privire la limita de varsta la care se poate iesi la pensie, in prezent, acesta este de 65 de ani la barbati, insa la femei se calculeaza in functie de data nasterii, conform anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
In sistemul de asisgurari sociale, din anul 2001, nu se mai utilizeaza notiunea de vechime in munca ci cea de stagiu de cotizare. Stagiul de cotizare se constituie din perioadele in care asiguratul a fost incadrat cu contract individual de munca, fiind retinute si platite contributiile corestunzatoare, si, daca este cazul, din perioadele pentru care s-au platit contributii aferente activitatilor independente sau altor activitati, din perioade in care asiguratul a incheiat un contract de asigurare cu casa de pensii, in baza caruia si-a platit singur contributiile aferente venitului asigurat (in acest ultim caz, venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata).
Totodata, conform ultimelor modificari aduse art. 146 din Codul fiscal prin OUG nr. 16/2022, si in cazul contractelor individuale de munca, plata contributiei la sistemul public de pensii se face la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, chiar daca salariatul este angajat cu fractiune de norma.
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie iar punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv. Pentru calculul cuantumului pensiei trebuie sa va adresati casei judetene pe pensii publice, deoarece aceasta detine programul informatic de calcul al pensiei, prin care se pun in practica prevederile mentionate mai sus.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Mai facem precizarea ca, in prezent, exista reglementata o indemnizatie sociala pentru pensionari prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta indemnizatie minima este in prezent in cuantum maxim de 1000 lei si beneficiaza de ea pensionarii sistemului public de pensii si pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul in Romania, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari. Deci, spre exemplu, la momentul actual, daca o persoana, in urma stagiului de cotizare realizat obtine o pensie pentru limita de varsta mai mica de 1000 de lei pe luna, va primi in completarea pensiei aceasta indemnizatie sociala pentru pensionari, astfel incat pensia cuvenita plus indemnizatia sociala sa atinga acel cuantum de 1000 lei/luna.
2. O persoana care nu a lucrat niciodata nu poate beneficia de indemnizatie (ajutor) de somaj, intrucat nu are calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj, reglementat prin Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform acestei legi, stagiul minim de cotizare in sistemul asugurarilor pentru somaj este de 12 luni in ultimele 24 anterioare solicitarii indemnizatiei de somaj.
Contributia la asigurarile de somaj este parte din contributia asiguratorie pentru munca pe care o plateste lunar angajatorul. Exista si posibilitatea ca o persoana sa incheie contract de asigurare la somaj.
Persoanele fara venituri (deci inclusiv varstnicii care nu au dreptul la pensie) pot beneficia si de ajutor social (venitul minim garantat – Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare) care insa se acorda in functie de situatia materiala a fiecarei persoane (venituri, locuinte detinute, terenuri, diverse obiecte din gospodarie), dar si de situatia si componenta familiei (persoana singura sau familie cu mai multi membri) analizate si constatate prin ancheta sociala realizata de asistentii sociali de la nivelul primariei. In prezent, spre ex. pentru o persoana singura, nivelul venitului minim garantat este de 149 lei/luna.
Mai exista si alte ajutoare sociale care se acorda persoanelor in nevoie (indiferent daca sunt pensionare sau nu), care au venituri mici, cum ar fi ajutor pentru incalzire, supliment pentru energie (Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie), care se acorda, ca si venitul minim garantat, doar cu indeplinirea unor conditii verificate prin ancheta sociala realizata de asistentii sociali din cadrul primariei. https://www.mmanpis.ro/anunt-important-acordare-ajutor-pentru-incalzirea-locuintei-si-supliment-pentru-energie/
Pentru ajutoarele sociale trebuie sa va adresati structurii de asistenta sociala din cadrul primariei.
Un raspuns valabil la data de 14.08.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>