Raspunsul specialistului:
Nu exista nicio prevedere in legislatie care sa detalieze indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent. In lipsa unei astfel de prevederi legale nici noi nu putem detalia sporurile cu caracter permanent.
Angajatorul incadreaza sporurile si indemnizatiile in sporuri cu caracter permanent in functie de frecventa cu care sunt acordate acestea. Jurisprudenta CJUE poate fi de folos in aceasta incadrare.
Astfel, Curtea de Justitie Europeana in cauza C 539/12 a declarat astfel:
„Articolul 7 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii si unor practici nationale in temeiul carora un lucrator a caruiremuneratie se compune, pe de o parte, dintr un salariu de baza si, pe de alta parte, dintr un comision al carui cuantum este stabilit in functie de contractele incheiate de angajator ca rezultat al vanzarilor realizate de acest lucrator nu are dreptul, pentru concediul anual platit, decat la o remuneratie compusa exclusiv din salariul de baza.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Metodele de calcul al comisionului la care un lucrator, precum reclamantul din litigiul principal, are dreptul pentru concediul anual trebuie apreciate de instanta nationala, pe baza normelor si a criteriilor stabilite de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si in lumina obiectivului urmarit la articolul 7 din Directiva 2003/88.”
Prin aceeasi hotarare s-a prevazut astfel:
“In plus, Curtea a precizat ca toate elementele remuneratiei globale aferente statutului personal si profesional al lucratorului trebuie sa fie mentinute pe durata concediului anual platit al lucratoruluimentionat. Astfel, daca este cazul, primele aferente calitatii sale de superior ierarhic, vechimii sau calificarilor sale profesionale trebuie sa fie mentinute (a se vedea, in acest sens, Hotararea Parviainen, C 471/08, EU:C:2010:391, punctul 73, precum si Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 27).
In schimb, potrivit aceleiasi jurisprudente, acele elemente ale remuneratiei globale a lucratorului care au ca scop numai acoperirea unor costuri ocazionale sau accesorii intervenite cu ocazia executarii sarcinilor care revin lucratorului potrivit contractului sau de munca nu trebuie luate in considerare la calculul sumei cuvenite lucratorului pe durata concediului anual (a se vedea Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 25).”
Astfel, pornind de la aceasta jurisprudenta daca sporul de noapte este acordat frecvent pentru ca salariatul presteaza frecvent munca de noapte, acesta va fi inclus in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
Cel de al 13 lea salariu consideram ca reprezinta un element ocazional ce nu se include in calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
Astfel, conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Nu exista o definitie a sporurilor permanente asa incat incadrarea in categoria acestor sporuri va fi facuta de angajator tinand cont de frecventa acordarii sporurilor.
In situatia expusa, consideram ca suma compensatorie este permanenta avand in vedere ca se acorda lunar.
Se totalizeaza numarul de zile lucratoare din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se acorda concediul de odihna.
Se stabileste apoi media zilnica: Venitul total pe cele 3 luni cuprinzand salariaul de baza si suma compensatorie
Calculul indemnizatiei pentru x zile CO:
Media zilnica x x zile= ....... lei.
Se compara indemnizatia CO rezultata cu salariu de baza + suma compensatorie cuvenita pentru luna acordarii concediului de odihna. Se acorda indemnizatia mai favorabila.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
D Mirel 2021-11-04 09:41:13
Buna ziua! Am citit articolul și am și eu 2 întrebări. Art. 150 din Codul muncii face referire și la indemnizații cu caracter permanent. Indemnizația de hrana, acordata lunar în baza art. 18 din Legea cadru nr. 153/2017 , face parte din salariul brut, deci este impozabila. În această situație, se ia în calcul la stabilirea indemnizației de concediu de odihna? Care este baza legala pentru calculul indemnizatiei pentru concediu de odihnă, pentru funcționari publici, având în vedere că în Codul administrativ nu există prevederi în acest sens.? Vă multumesc anticipat! O zi frumoasă vă doresc!