Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face retinerea odata cu ultima plata?"
Raspunsul specialistilor:
Contributia la sistemul de pensii (art. 148 din Codul fiscal)
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
- solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal. Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
Baza de calcul minima a CAS difera in functie de nivelul veniturile estimate pe an dupa cum urmeaza:
- in cazul veniturilor nete estimate sub 12 salarii minime brute pe tara nu se datoreaza CAS;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- in cazul veniturilor nete estimate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul nu poate fi mai mica de 12 salarii de baza minime brute pe tara;
- in cazul veniturilor nete in suma de cel putin 24 salarii minime brute pe tara baza de calcul nu poate fi mai mica de 24 salarii de baza minime brute pe tara.
Contributia la sistemul de sanatate (art. 170 din Codul fiscal)
Baza de calcul al CASS difera in functie de nivelul veniturile estimate pe an dupa cum urmeaza:
- in cazul veniturilor nete estimate sub 6 salarii minime brute pe tara nu se datoreaza CASS;
- 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca veniturile estimate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
- 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile nete estimate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
- 24 de salarii minime brute pe tara, daca veniturile nete estimate sunt cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
In situatia expusa, veniturile estimate depasesc 24 salarii minime brute pe tara asa incat baza de calcul al contributiilor sociale o constituie 24 salarii minime brute pe tara.
Conform art. 151 din Codul fiscal:
(5)Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau venituri in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4), sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1).
Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 681 alin. (2).
Astfel, in contractul incheiat intre parti este necesar sa fie stabilit venitul asupra caruia se calculeaza contributia la sistemul de pensii precum si nivelul contributiei pentru fiecare plata.
Plaatitorul avea obligati sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
Solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal. Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
Referitor la contributia la sistemul de sanatate, art. 171 alin. (5) din Codul fiscal prevede:
(5)Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1).
Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate. Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate, sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 681 alin. (2).
Astfel, platitorul de venit avea obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
Avand in vedere, reglementarile de mai sus se impune rectificarea declaratiei 112.
Un raspuns oferit in noiembrie de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.