"Doar 8% dintre companiile membre AmCham estimeaza cresteri ale numarului de angajati in acest an, iar 44% estimeaza ca va avea loc o reducere a numarului de angajati. Exista statistici potrivit carora exista 436.000 de disponibilizari in primele trei luni ale anului, un numar semnificativ", a afirmat Ionut Simion, presedintele AmCham, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
La polul opus se afla circa 60% dintre companii care declara ca le este dificil sa gaseasca angajati calificati.
"Nu se pune problema neaparat sa restructurezi. Sunt sectoare care au fost afectate semnificativ, in special cele din industria HoReCa, si va mai dura pana isi vor reveni, chiar daca s-ar elimina aceste conditii. in continuare exista un deficit de personal calificat, care sa raspunda noilor competente, care presupun digital skills, cunostinte profesionale - si am vorbit de atatea ori de lipsa scolilor vocationale, a scolilor profesionale, care sa dea posibilitatea sa avem forta de munca la fel de bine pregatita cum aveam acum 30 de ani", a explicat Simion, citat de aceeasi sursa.
Din totalul companiilor AmCham, 35% activeaza in sectorul serviciilor, consultantei si avocaturii, iar 65% in industrie, inclusiv HoReCa.
Totodata, potrivit Agerpres, Alex Milcev, membru in boardul asociatiei, a precizat ca perceptia investitorilor este extrem de importanta in acest an pentru deciziile pe care le vor lua.
"Sentimentul nu este doar o chestiune psihologica, ci are un impact economic foarte precis. Daca cineva se asteapta sa se intample ceva rau in piata, probabil n-o sa angajeze oameni, ci, din contra, o sa-i concedieze. N-o sa investeasca, ci o sa inghete investitiile. Deci, sentimentul este foarte important. Oricum, situatia s-a imbunatatit fata de martie, cand nu stiam cu ce ne confruntam. Nici acum nu stim prea bine, dar e ceva mai multa claritate", a explicat Milcev.
Potrivit presedintelui AmCham, cea mai mare provocare pentru membrii asociatiei a fost trecerea la munca de la distanta, chiar daca dispuneau de infrastructura necesara.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
250 Modele Fise de Post
"Acum, cea mai mare provocare este sa readucem angajatii inapoi la birou. Este o problema de incredere si de asigurare a tuturor conditiilor necesare pentru a mentine sanatatea angajatilor nostri. Cred ca increderea este cea care va juca un rol fundamental in rapiditatea cu care economia unei tari precum Romania isi va reveni din aceasta situatie", a adaugat Simon.
Conform aceleiasi surse, sondajul publicat luni mai arata ca 45% dintre firmele membre AmCham estimeaza o revenire economica in forma de U pentru economia romaneasca, adica o reactie abrupta la socul epidemic, urmata de o revenire pe termen mediu, iar 24% se pregatesc pentru o evolutie in forma literei W, in care iau in calcul mai multe valuri de infectii cu COVID.
De asemenea, 29% se asteapta la cresterea sau stagnarea cifrei de afaceri si tot 29% cred ca valoarea indicatorului va scadea cu pana la 10 procente. Un sfert dintre firme preconizeaza scaderi de 10-25%, iar 18% dintre respondenti se asteapta la scaderi mai mari de 25%.
In proportie de 83%, membrii AmCham cred ca principalul avantaj economic al tarii este apartenenta la UE, 53% au indicat dimensiunea pietei, 50% calitatea infrastructurii digitale si 47% calitatea capitalului uman.
Din total, 44% spun ca vor reduce investitiile, 35% le vor pastra la aceeasi valoare si 21% se gandesc sa le majoreze. La fel, 55% estimeaza scaderi ale veniturilor, 25% stagnare si 20% cresterea lor.