Majorarea pensiilor in anul 2020 cu pana la 40% peste valoarea actuala implica resurse bugetare semnificative din partea guvernarii de acum. Vorbim astfel de peste 24 miliarde de lei in 2020, 50 miliarde de lei in 2021 si nu mai putin de 80 miliarde de lei in 2022. Daca masura nu va fi sustinuta si de alte surse de finantare, deficitul risca sa ajunga la 8% din PIB, potrivit declaratiilor facute de Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal. Este insa putin probabil ca aceasta teorie sa se adevereasca deoarece majorarile vor fi facute gradual si vor exista, cu siguranta, nenumarate masuri care sa nu lase deficitul sa atinga o cota-record.
In spatiul public a fost vehiculata si idee de majorare a varstei de pensionare, insa oficialii au spus clar ca se doreste majorarea acestei varste doar pentru persoanele care vor dori sa lucreze dincolo de varsta actuala de pensionare si care doresc sa fie in continuare active in campul muncii. O analiza recenta intocmita de Mediafax subliniaza cei zece factori de care sa se tina cont daca se doreste pensionarea la 70 de ani.
1. In primul rand, in Romania speranta medie de viata este de 75 de ani. In Europa, in tarile dezvoltate, speranta medie de viata este de 79 de ani la barbai si 84 de ani la femei, conform datelor oficiale valabile pentru 2019.
2. Un alt factor subliniat de aceeasi sursa il reprezinta speranta de viata sanatoasa care este mai scazuta decat speranta medie de viata. Vorim de 59,8 ani la barbati si 59 de ani la femei. La polul opus, cu speranta de viata sanatoasa mult mai mare se afla suedezii (73 de ani) si, in general, tarile cu un nivel crescut de trai.
3. Se va tine cont, totodata, de factorii locali care influenteaza cifrele de mai sus in functie de orasul si zona tarii in care locuim.
4. Va trebui, inevitabil, sa se tina cont si de oferta reala de munca pentru persoanele care doresc sa se pensioneze abia la varsta de 70 de ani si de nevoile companiilor in aceasta privinta.
5. Vorbim, totodata, de o crestere a costurilor cu salariile pana la varsta de 70 de ani, aspect care va trebui, din nou, avut in vedere nu doar de autoritati, ci si de firmele angajatoare.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cititi continuarea articolului pe LegislatiaMuncii!