(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;

40 Modele de Regulament Intern

250 Modele Fise de Post

Protectia datelor personale la locul de munca Ghid practic de implementare
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Dar ce se intampla cand un salariat apartine unui alt cult religios? Va beneficia de zile libere platite? Iata un studiu de caz explicat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:
"Suntem o agentie de turism si am dori sa stim in cazul unui angajat de cult musulman care sunt zilele libere legale in 2025 pe care trebuie sa i le acordam, in conditiile in care aceasta benficiaza si de liberele legale ale cultului ortodox. Au dreptul atat la sarbatorile cultului ortodox cat si la sarbatorile cultului musulman?"
Raspunsul specialistilor:
(2^1) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult (Completat prin Legea nr. 37/2020).
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual (Completat prin Legea nr. 88/2018).
(3^1) Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator (Completat prin Legea nr. 37/2020).
Asadar, astfel cum este reglementat de Codul muncii la art. 139 alin. (3), zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.
Iar salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii altor culte vor avea liber atat de Pastele cultului caruia apartin cat si de Pastele cultului religios legal, crestin, iar recuperarea se va efectua pe baza unui program stabilit de angajator.
Odata cu aceste modificari legislative, apreciem ca salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, altul decat cel ortodox, beneficiaza de zilele libere acordate in temeiul art. 139 alin. (2^1) sus-citat, in functie de datele la care sunt celebrate de acel cult precum si de datele la care este sarbatorit Pastele de crestinii ce apartin cultului ortodox si vor recupera aceste ultime zile, fiind considerate zile libere suplimentare. Recuperarea acestor zile libere suplimentare se realizeaza pe baza unui program stabilit de angajator.
Zilele libere acordate in temeiul art. 139 alin. (2^1) si (3^1) din Codul muncii vor fi astfel evidentiate in pontaj, cele acordate pentru sarbatorile aferente cultului religios caruia ii apartine salariatul prevazute de lege fiind zile libere platite, iar zilele libere suplimentare fiind considerate zile libere, acordate potrivit legii, astfel evidentiate in pontaj, dar ulterior recuperate conform procedurii stabilita la nivelul angajatorului.
Recuperarea se poate realiza prin prelungirea corespunzatoare a programului zilnic de lucru al salariatului sau in orice alta modalitate stabilita la nivelul angajatorului.
Prin urmare, in functie de procedura de recuperare adoptata la nivelul acestuia, apreciem ca salariatii vor avea un numar egal de zile libere platite, indiferent de cultul religios caruia ii apartin, in conditiile mai sus expuse.
Cu privire la zilele libere ale cultului musulman, acestea difera si in cadrul aceleiasi tari.
De exemplu, sarbatorile legale in Turcia, in 2025 sunt urmatoarele:
- 1 ianuarie 2025 – Revelion
- 28 februarie – 29 martie 2025 – Luna Ramazan
- 29 martie – 1 aprilie 2025 – Sarbatoarea Ramazanului (ajun si 3 zile de sarbatoare)
- 23 aprilie 2025 – Ziua Suveranitatii Nationale si a Copilului
- 1 mai 2025 – Ziua Muncii si Solidaritatii
- 19 mai 2025 – Comemorarea lui Ataturk si Ziua Tineretului si Sportului
- 5-9 iunie 2025 – Kurban Bayram sau Eid al-Adba (ajun si 4 zile de sarbatoare)
- 15 iulie – Ziua Democratiei si Unitatii Nationale
- 30 august 2025 – Ziua Victoriei
- 29 octombrie 2025 – Ziua Republicii Turcia.
In traditia islamica, cuvantul Bayram inseamna „sarbatoare” si este folosit pentru a desemna doua mari celebrari anuale:
1. Eid al-Fitr – cunoscut si ca „Bayramul Mic” sau „Sarbatoarea Ruptului Postului”, marcheaza sfarsitul lunii sfinte Ramadan, o perioada de post si rugaciune.
2. Eid al-Adha – denumit si „Bayramul Mare” sau „Sarbatoarea Sacrificiului”, comemoreaza actul de credinta al profetului Ibrahim (Avraam), care a fost gata sa-si sacrifice fiul in numele lui Allah.
Pe 30 martie 2025, musulmanii au sarbatorit Eid al-Fitr (Bayramul Mic), deoarece luna Ramadan s-a incheiat in seara precedenta, odata cu aparitia noii luni in calendarul islamic.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.