Prevederile se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant; b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Va rugam sa clarificati conditia de la litera b) a art. 1, alin. 2: aceasta conditie se refera la ambii parinti sau doar la parintele care solicita zilele libere, respectiv, daca unul dintre parinti poate presta munca la domiciliu sau telemunca, celalalt nu poate solicita aceste zile libere?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) din Legea 19/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatiainchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catreautoritatile competente cu atributii in domeniu.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Astfel, acest articol se refera la parintele care beneficiaza de zile libere pentru supravegherea copilului in sensul ca locul acestuia de munca sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca. Cu alte cuvinte textul de lege vrea sa ne spuna ca, daca locul de munca a parintelui ar permite munca la domiciliu sau telemunca, parintele respectiv nu ar beneficia de zile libere pentru supravegherea copilului.
In consecinta, unul dintre parinti beneficiaza de zile libere pentru supravegherea sanatatii copilului daca celalalt parinte lucreaza de la domiciliu.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
Ana 2020-05-06 22:01:51
Buna ziua, La mine la servici mi-a zis ca daca sotul lucreaza de acasa eu nu pot beneficia de aceasta lege. Este un abuz? Multumesc!