De multe ori, o problema aparent fara iesire isi gaseste rezolvarea in managementul eficient al stresului. Mai mult decat atat, situatiile de acest tip nu pot fi neglijate fara a avea consecinte neplacute, ce pot duce chiar la conflicte de munca.
Prevenirea este intotdeauna cea mai buna solutie. Insa, pentru a putea preveni, trebuie mai intai sa intelegem care sunt principalele tipuri de stres care afecteaza angajatii la locul de munca.
Dr Karl Albrecht a identificat, in lucrarea sa clasica din 1979, "Stress and the Manager", 4 tipuri de stres asociate in mod frecvent cu locul de munca.
1. Stresul legat de timp
Stresul legat de timp intervine atunci cand ne ingrijoram cu privire la lipsa timpului, cand ne simtim presati de termene-limita sau cand ne simtim depasiti de volumul de munca.
Stresul legat de timp apare cu predilectie in corporatii si in firmele mari, in care productivitatea este masurata riguros. Cea mai buna solutie consta in identificarea unor pasi prin care ne-am putea schimba rutina zilnica, astfel incat activitatile sa fie mai bine organizate.
2. Stresul anticipativ
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Stresul anticipativ se refera, pe de o parte, la temerile legate de apropierea unei schimbari specifice si, pe de alta parte, la ingrijorarea vaga legata de viitorul personal. Schimbarile specifice pot varia, de la o sedinta pana la lansarea unui nou proiect sau schimbarea echipei.
In primul rand, cel mai util este sa recunosti faptul ca lucrurile sa pot desfasura intr-un mod mai putin amenintator decat iti imaginezi. In al doilea rand, tehnicile de vizualizare si meditatie au un efect benefic in calmarea anxietatii legate de viitor.
3. Stresul situational
Stresul situational se manifesta in momentul in care simtim ca nu putem controla o anumita situatie. Acesta apare in cazul unei urgente, al unui conflict sau atunci cand o persoana isi simte statutul amenintat.
Simptomele stresului se declanseaza atunci cand o situatie neplacuta ne ia prin surprindere. Chiar daca exista evenimente negative pe care nu le putem preveni, capacitatea de a fi atenti la semnalele pe care ni le transmit cei din jur, mediul si chiar corpul nostru - ne va ajuta sa fim mai bine ancorati in prezent.
4. Stresul social
Stresul provocat de interactiunea cu persoane noi sau cu colegi conflictuali are o singura solutie: comunicarea. Ca tehnica de "prim-ajutor", sunt utile si exercitiile de respiratie. Dezvoltati-va inteligenta emotionala, pentru a va imbunatati relatiile de munca.
De retinut: stresul prelungit scade productivitatea si poate duce la imbolnaviri grave. Consecintele negative pot fi prevenite prin intelegerea tipurilor de stres si punerea in practica a solutiilor indicate.