Conform statisticilor, costurile pe care o companie le are pentru inlocuirea unui angajat pot ajunge la 20% dintr-un salariu anual.
Iata cateva strategii smart pe care le poti implementa pentru a-ti mentine angajatii motivati si productivi.
1. Investeste in resurse umane si tehnologii moderne
Resursele umane aduc valoare si inovatie intr-un business, iar pentru a te asigura ca acestea sunt utilizate la potentialul lor maxim, este necesar sa investesti in tehnologii moderne. Iata cateva exemple de investitii care pot contribui la cresterea eficientizarii proceselor si a productivitatii angajatilor:
- Investitii in echipamente moderne de productie, care sa contribuie la cresterea nivelului de automatizare a proceselor. Acestea pot reduce timpul de productie si erorile umane. In plus, contribuie la o crestere a eficientei si productivitatii.
- Investitii in sisteme software si management al productivitatii. Acestea pot ajuta angajatii sa-si gestioneze eficient timpul, astfel incat sa finalizeze in timp util sarcinile, fara a se simti aglomerati.
- Investitii in formarea si trainingul angajatilor. Avand la dispozitie instrumentele necesare, angajatii pot sa-si dezvolte abilitatile si sa aduca un plus de valoare companiei.
De cele mai multe ori, aceste investitii presupun cheltuirea unui buget generos, iar daca te afli la inceput de drum, s-ar putea sa nu ai capitalul necesar pentru realizarea lor. Cu toate acestea, sunt investitii care pot accelera dezvoltarea afacerii tale si pot avea un randament profitabil, atunci cand sunt gestionate corect.
In astfel de situatii, poti sa apelezi la credite pentru afaceri mici si mijlocii. De exemplu, daca ai cel putin 12 luni de activitate si alegi un credit IFN pentru capital de lucru si investitii, poti sa obtii pana la 235.000 de RON, pe o perioada de maximum 48 de luni. Dobanda este una variabila si se calculeaza in functie de valoarea ROBOR la 6 luni. De asemenea, poti sa beneficiezi si de sfaturile unui consultant, pentru a te asigura ca faci cele mai potrivite alegeri pentru afacerea ta.
2. Ofera nu doar flexibilitatea muncii, ci si a modului de lucru
Angajatii moderni, mai ales tinerii, nu mai cauta doar un program de lucru flexibil, ci si un mod de lucru flexibil, precum desfasurarea activitatii intr-un sistem hibrid. De aceea, este important sa ai in vedere urmatoarele aspecte pentru a indeplini aceste cerinte ale angajatilor si pentru a te asigura ca raman motivati si productivi:
- Uita de programul standard de la 9:00 la 17:00. Un program de lucru flexibil presupune ca angajatii sa lucreze intr-un interval personalizat, care sa promoveze echilibrul intre viata personala si profesionala. Asta inseamna ca unii isi pot incepe programul mai devreme, altii mai tarziu, insa fara a afecta performanta afacerii.
- Ofera-le angajatilor posibilitatea de a lucra cateva zile pe saptamana de acasa. Timpul petrecut in trafic si costurile de transport sunt doar cateva dintre motivele pentru care angajatii doresc sa munceasca de acasa. Totodata, cei mai multi dintre ei doresc in continuare sa interactioneze la birou cu ceilalti colegi, deoarece acest lucru le indeplineste nevoia de apartenenta si le creste motivatia. De aceea, este important sa fii flexibil si sa le oferi angajatilor libertatea de a lucra conform unui sistem hibrid.
- Amenajeaza spatiul de lucru intr-un stil modern. Locul fizic de munca trebuie sa ofere cel putin confortul pe care angajatii il au acasa. Asa ca, ai putea sa iei in considerare investitii pentru amenajarea unei zone de relaxare, a unei cantine moderne, dar si a unor birouri cu tehnologie de ultima generatie, cum ar fi birourile reglabile sau monitoarele cu functia „Eye Care” care protejeaza vederea.
3. Transforma conceptul de people centricity in realitate
Un bussiness sustenabil pe termen lung nu se mai bazeaza exclusiv pe obtinerea de profit, ci pe well-beingul angajatilor, pentru ca in spatele performantelor stau oamenii valorosi.
Iata cateva strategii pe care le poti pune in aplicare in acest sens:
- Investeste timp si resurse financiare in sondaje. In acest mod, oferi posibilitatea angajatilor de a-ti oferi feedback cu privire la satisfactia muncii, la motivatie si nevoi. Foloseste aceste informatii pentru a realiza investitii inteligente care sa te ajute sa incluzi conceptul de people centricity in cultura companiei tale.
- Sustine echilibrul intre viata personala si profesionala, incepand chiar cu locul de munca. Este important sa intelegi ca nevoile angajatilor tai pot fi indeplinite si altfel, nu numai prin oferirea unui salariu generos. De exemplu, poti sa inchiriezi un spatiu de birouri intr-o cladire cu acces facil la mijloacele de transport in comun. In acest mod, angajatii tai beneficiaza de o mai mare flexibilitate de deplasare si nu petrec atat de mult timp in trafic.
- Ofera-le angajatilor tai beneficii extrasalariale, precum: reduceri pentru abonamentele la sala de sport, tichete de vacanta sau tichete de masa. Pentru companie, acestea nu reprezinta un efort financiar urias, deoarece majoritatea sunt deductibile fiscal, insa pe angajati ii ajuta sa se bucure de un stil de viata modern si activ.
4. Construieste un plan de promovare transparent
Oamenii sunt motivati atunci cand simt ca nu stau pe loc, ca au sanse reale sa evolueze. De aceea, este important sa te asiguri ca oferi sanse reale de promovare in cadrul companiei.
Creeaza un plan bine pus la punct in sensul acesta, astfel incat oamenii sa stie ce etape pot parcurge ca sa ajunga la un anumit nivel. De asemenea, stabilirea unor obiective anuale concrete, personalizate pentru fiecare angajat, poate contribui la motivarea acestora si la cresterea productivitatii lor.
Nu uita sa evaluezi periodic indeplinirea obiectivelor si sa oferi feedback constructiv fiecarui angajat.
5. Investeste in construirea unui brand solid
Valorile pe care le promoveaza brandul tau pot sa atraga sau sa alunge angajatii. Din acest motiv, este important sa stabilesti un set de valori concrete si sustenabile. Angajatii valorosi sau potentialii angajati cauta sa se identifice cu valorile pe care tu le promovezi.
Iata doua exemple de valori pe care le poti promova pentru a atrage angajati de calitate:
- Diversitatea si incluziunea. Aceasta valoare presupune crearea unui mediu de lucru care sa promoveze respectul si toleranta in randul angajatilor, astfel incat toti sa se simta inclusi, indiferent de gen, varsta, religie etc.
- Dezvoltarea personala. Atunci cand cultura organizationala include solutii care sprijina dezvoltarea angajatilor, acest lucru demonstreaza ca principalul tau obiectiv nu este doar de a face profit, ci si de a-i ajuta sa ajunga cea mai buna versiune a lor.
Atunci cand angajatii tai se simt apreciati si multumiti de beneficiile pe care le oferi, vor fi devotati si implicati in dezvoltarea businessului tau. De aceea, este important sa implementezi solutii pentru a-i mentine motivati si productivi. Profita de informatiile din acest articol si implementeaza metodele potrivite pentru afacerea ta.
Sursa foto: shutterstock.com