Tocmai de aceea, de cativa ani incoace s-a creat un nou concept cu ajutorul caruia poti afla multe lucruri despre salariatii care, dintr-un motiv sau altul, decid sa plece din firma. Este vorba despre interviul de plecare sau exit-interview.
Ce este un exit-interview?
Desigur, este vorba despre o discutie intre angajatul care alege sa plece si un reprezentant al departamentului de Resurse Umane. Aceasta conversatie poate fi extrem de utila, dat fiind faptul ca poti afla de ce un anume angajat alege sa plece, ce nu ii convine, cum apreciaza echipa si compania, cu ce probleme s-a confruntat de-a lungul timpului, etc.
Cine ar trebui sa participe la aceasta discutie?
Asa cum am mentionat si mai devreme, cel mai bine ar fi ca discutia sa fie intre angajat si reprezentantul HR, nu este indicat ca alti colegi sau managerul direct sa fie de fata, din motive lesne de inteles. In acest fel, s-ar putea crea o stare de tensiune, iar angajatul care a demisionat s-ar putea simti inconfortabil si nu va vorbi deschis.
De obicei, acest exit-interview are loc tot la locul de munca, fata in fata, intre cele doua persoane mai sus amintite. Se poate aborda si varianta unei iesiri in oras, la o cafea, etc, dar doar daca relatia dintre cei doi permite un astfel de comportament.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concedierea perfect legala
Este indicat ca managerul HR sa isi pastreze calmul, indiferent de situatie si sa gestioneze cu tact intreaga discutie, care poate deveni incordata, la un moment dat, in special daca au existat tensiuni in cadrul firmei.
Astfel, reprezentantul resurselor umane ar trebui sa aiba pregatite o serie de intrebari pertinente, care sa nu puna in dificultate angajatul cu pricina.
De obicei, un exit-interview se realizeaza chiar in ultima zi de munca a angajatului.