Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

AJUTORUL pentru nastere intra in plafonul de 33% din salariul de baza?

11 /Nov2024
AJUTORUL pentru nastere intra in plafonul de 33% din salariul de baza?
Tags: ajutor pentru nastereimpozit ajutor nastere

Conform art. 160 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, „Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.”

Salariul de baza este partea principala a salariului total ce se cuvine fiecarui salariat, luand in considerare, de regula, nivelul studiilor, calificarea si pregatirea profesionala, importanta postului, caracteristicile sarcinilor si competentele profesionale.


El constituie nu numai partea fixa si principala a salariului, ci si un element de referinta in raport cu care se calculeaza celelalte drepturi ale angajatilor, cum ar fi diferitele indemnizatii, sporuri etc.

Indemnizatiile reprezinta sumele platite salariatilor peste salariul de baza, cu scopul de a compensa cheltuielile pe care acestia sunt nevoiti a le efectua cu ocazia indeplinirii unor sarcini de serviciu sau in alte conditii de munca. Indemnizatiile pot fi: pentru persoanele care indeplinesc functii de conducere, pentru delegare, detasare, instalare, pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate etc.


Sporurile si alte adaosuri (ca si indemnizatiile) formeaza partea variabila a salariului pentru ca se platesc numai in raport cu performantele individuale ale fiecarui salariat (rezultatele obtinute in munca), pentru timpul in care munca este prestata in anumite conditii deosebite sau speciale.

Dar ce tratament fiscal va avea un ajutor acordat cu ocazia nasterii? Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Salariatul X primeste ajutor social cu ocazia nasterii copilului (se mentioneaza in ROI despre acest ajutor social). Aceasta suma se ia in calcul la verificarea plafonului neimpozabil de 33% din salariul de baza?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:


a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Plafonul lunar de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat este reglementat la art. 76 alin.  4^1 din Codul fisal si nu la alin. (4) unde este reglementat ajutorul pentru nastere.

Prin urmare, ajutorul pentru nastere nu intra in plafonul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca reglementat la art. 76 alin. 4^1 din Codul fiscal ci acesta se acrda asa cum este reglementat in regulamentul intern.

Mentionam ca aceeasi reglementare se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Astfel cum puteti observa ajutoarele de nastere sunt venituri neimpozabile astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei - Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>

Legea nu reglementeaza conditiile in care se acorda ajutoarele de nastere ci asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal mai sus citat, aceste ajutoare se reglementeaza in contractul de munca sau in regulamentul intern. Inclusiv cuantumul acestui ajutor se reglementeaza prin contractul de munca sau regulamentul intern.  Legea nu reglementeaza nicio conditie, nici limite.

In consecinta, ajutorul de nastere este venit neimpozabil si netaxabil cu contributii sociale in limitele si in conditiile prevazute in contractul de munca sau regulamentul intern.

Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "AJUTORUL pentru nastere intra in plafonul de 33% din salariul de baza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".