Modul in care se organizeaza procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor, legea nu contine prevederi detaliate, lasand la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura sau regulamentul pentru desfasurarea alegerilor.
Tocmai de aceea vom lua un studiu de caz realizat de expertii de la PortalCodulMuncii, pentru a intelege mai bine cum se va proceda:
"As dori sa stiu daca reprezentantii salariatilor pot fi alesi online, pe baza raspunsurilor dintr-un chestionar realizat, de exemplu, prin Microsoft Forms. In cazul in care angajatii nu au disponibilitatea sau dorinta de a se organiza pentru desfasurarea alegerilor reprezentantilor, cum poate compania sa stimuleze acest proces? Care sunt pasii necesari pentru ca aceasta procedura sa fie conforma cu reglementarile legale? Ce persoane din companie pot sustine acest proces fara a se interpreta ca interventie? HR?"
Raspunsul specialistilor:
Intrebarea 1.
Legea dialogului socia l nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare nu contine nicio prevedere prin care sa reglementeze modalitate de alegere online a reprezentantilor salariatilor, insa nici nu exista vreo interdictie in acest sens.
Oricum, referitor la modul in care se organizeaza procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor, legea nu contine prevederi detaliate, lasand la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura sau regulamentul pentru desfasurarea alegerilor.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
In aceste conditii, interpretarea noastra este aceea ca in procedura/regulamentul de organizare a alegerilor, care trebuie elaborat conform art. 57 din Legea nr. 367/2022, se poate prevedea organizarea procesului de votare online, utilizand metoda mentionata de dumneavoastra. Important este faptul ca din acele formulare trebuie sa rezulte fara dubiu cu cine a votat fiecare salariat.
Insa, intrucat este doar o interpretare a faptului ca legea nu interzice organizarea alegerilor online si lasa la latitudinea salariatilor sa stabileasca cum organizeaza aceste alegeri ale reprezentantilor lor, apreciem ca este util sa va adresati si Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartineti, pentru un punct de vedere oficial, avand in vedere faptul ca aceasta institutie este cea care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru alegerea reprezentantilor angajatilor/lucratorilor (art. 58 ali. (6).
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social! O puteti purta intotdeauna cu dvs., pentru consultare rapida! Veti remarca imediat cat va este de utila, detalii AICI >>>
Intrebarea 2.
Referitor la cel de-al doilea aspect, in cazul in care angajatii nu au disponibilitatea sau dorinta de a se organiza pentru desfasurarea alegerilor reprezentantilor facem precizarea ca angajatorul nu are nicio obligatie legala de a ii determina in vreun fel sau altul pe salariati sa isi isi aleaga reprezentantii; de fapt legea chiar interzice orice imixtiune a angajatorului in acest proces (art. 57 alin. (3).
Avand in vedere aceasta prevedere, in opinia noastra, angajatorul poate face doar ce prevede expres legea. Astfel, angajatorul:
• poate sa faciliteze desfasurarea procedurilor de alegere a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, dar strict la cererea acestora; in opinia noastra, aceasta facilitare se refera la punerea la dispozitie a unor resurse ca de ex. o sala pentru reuniuni, o imprimanta, computer;
• are obligatia sa informeze toti angajatii unitatii cu privire la continutul procedurilor si/sau regulamentului pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, in termen de maxim 10 zile de la primirea acestuia de la grupul de initiativa al salariatilor;
• sa stabileasca, de comun acord cu salariatii, numarul de reprezentanti ai angajatilor conform art. 58 alin. (2);
• sa negocieze cu reprezentantii salariatilor numarul de ore in cadrul programului normal de lucru, destinat indeplinirii mandatului pe care acestia l-au primit (art. 61)
De asemenea, angajatorul poate face o informare catre salariati cu privire la prevederile Legii dialogului socia l nr. 367/2022.
Ce este insa obligatoriu pentru angajator este initierea negocierii colective - art. 97.
In lege nu am identificat prevederi care sa stabileasca ce se intampla in situatia in care salariatii nu se organizeaza intr-un sindicat sau nu isi aleg reprezentantii, in vederea participarii la negocierea colectiva.
In aceste conditii, apreciem ca, in calitate de angajator, trebuie sa indepliniti aceasta obligatie de initiere a negocierii printr-un anunt/invitatie prin care aduce la cunostinta salariatilor ca se initiaza negocierile colective. Anuntul trebuie sa cuprinda data, ora si locul stabilite pentru inceperea negocierilor (termen maxim 15 zile de la data anuntului).
Legea prevede ca, partile indreptatite sa participe la negociere vor confirma in scris primirea anuntului/invitatiei, precum si acceptarea sau refuzul participarii la negociere, indiferent de partea care a initiat negocierea. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri (art. 107 din lege).
Astfel, din punct de vedere practic, daca salariatii nu si-au ales si mandatat reprezentantii pentru a participa la negocieri, nu veti primi un raspuns scris cu privire la participarea acestora la negocieri. La implinirea termenului stabilit pentru confirmarea scrisa (stabilit chiar in cadrul anuntului) sau la implinirea termenului de maxim 15 zile de la data anuntului stabilit pentru inceperea negocierilor, puteti consemna intr-un proces verbal, demersurile intreprinse in calitate de angajator precum si faptul ca salariatii, neavand reprezentant desemnat, nu au raspuns invitatiei la negociere.
Intrebarea 3.
Referitor la ultima intrebare, salariatii companiei din cadrul departamentului de HR, departamentul juridic, pot participa la intreg procesul de alegere a reprezentantilor, tocmai in virtutea calitatii lor de salariati. Astfel ei pot participa la lucrarile Grupului de initiativa, prevazut la art. 57 alin. (5) din lege, care elaboreaza procedurile si/sau regulamentul pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
Unica interdictie din lege de participare la procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor se regaseste la art. 58 alin. (4) unde se prevede interdictia, fata de persoanele care ocupa functii de conducere care asigura reprezentarea administratiei in raporturile cu angajatii/lucratorii sau care participa la decizia conducerii intreprinderii la nivelul unitatii, de a fi alese ca reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.