Comisia Europeana incurajeaza initiativele antreprenoriale in alte state decat cel de origine al initiatorului. Potrivit statisticilor, peste 99% dintre intreprinderile europene sunt reprezentate de intreprinderi mici si mijlocii.
In conditiile in care tot mai multi cetateni europeni decid sa lanseze o afacere in alta tara decat cea de origine, specialistii EURES pun la dispozitia acestora o serie de recomandari si instrumente, dupa cum urmeaza:
1. Antreprenorii ar trebui sa-si creeze un plan de afaceri inainte de mutarea in alt stat. Acestia trebuie sa detina informatii precise in legatura cu:
- definirea si descrierea produsului sau serviciului oferit
- analiza concurentei
- dezvoltarea strategiei de marketing
- costurile stabilirii in tara respectiva
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Diurna legala in Romania si in strainatate
- timpul necesar demararii proiectului
- procedurile administrative care trebuie indeplinite
2. Viitorii antreprenori trebuie sa se familiarizeze nu doar cu spatiul, cultura si obiceiurile tarii adoptive, ci si cu sistemul bancar si practicile juridice si administrative.
Daca nu stapaniti limba tarii respective sau limba engleza, este recomandabil sa urmati un curs de limbi straine inainte de inceperea unei afaceri in alta tara.
Puteti apela la Camera de Comert locala, pentru informatii si sugestii fiscale legate de statul in care intentionati sa va mutati.
3. Orice viitor antreprenor trebuie sa invete din greselile altor antreprenori. Ideal ar fi sa contactati o persoana care detine o afacere in tara care va intereseaza, pentru a va pute4a raspunde la intrebari specifice. Consilierii EURES pot intermedia intrevderea cu o persoana sau o organizatie utila.
Instrumente europene pentru antreprenori
Aveti la dispozitie informatii oferite de 600 de organizatii membre ale UE, pe portalul Enterprise Europe Network. Aceasta platforma este menita sa ofere ajutor IMM-urilor, pe piata europeana.
Persoanele care doresc sa lanseze sau sa dezvolte o mica afacere pot accesa fonduri de pana la 25.000 de euro, prin intermediul Instrumentului european de microfinantare Progress.
Mai multe informatii pe anofm.ro