Raspunsul specialistilor:
Conform art. 10 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, cu exceptia persoanelor care opteaza pentru incheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Astfel, baza de calcul al indemnizatiei de maternitate se constituie din totale veniturile asigurate din ultimele 6 luni anterioare lunii in care persoana in cauza va beneficia de concediu de maternitate fara sa se depaseasca 12 salarii minime brute pe tara lunar. In situatia expusa, baza de calcul lunara o reprezinta suma de 27.600 lei intrucat venitul asigurat inscris in contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii este de 12 salarii de baza minime brute pe tara.
Suma de 27.600 x 6. Rezultatul acestui calcul se imparte la numarul de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical si se obtine media zilnica a bazei de calcul.
Suma reprezentand media zilnica a bazei de calcul se inmulteste cu numarul de zile de concediu de maternintate, iar asupra rezultatului se aplica procentul de 85%.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Un raspuns valabil la 15.12.2021, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>