Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cand liderii ar trebui sa invete din greseli

28 /Feb2017
Tags: lider versus sefdiferenta intre lider si sefgreselile unui lider

In ziua de astazi, notiunea de "lider" este tot mai des intalnita, iar cuvantul "sef" pare sa fie din ce in ce mai perimat, si nici nu este de mirare.

Mereu seful a fost asociat cu ideea de dominare, iar oamenii isi doresc sa fie tratati ca de la egal la egal, desi majoritatea inteleg ca in orice echipa, organizatie, companie trebuie sa exista si o figura autoritara, capabila sa ia deciziile importante. 

De aici s-a nascut si ideea de lider, acesta fiind acel sef care stie sa se impuna atunci cand este cazul, dar este si capabil sa asculte si sa isi motiveze angajatii, in orice moment. Nu doreste sa ii puna la punct pe acestia, ci mai degraba ii asculta pentru a vedea care sunt parerile si ideile lor legate de strategiile companiei.

Dar, ca orice om si un lider, oricat de bine intentionat ar fi, poate gresi, in orice clipa.

Ce ar trebui sa faca un lider atunci cand simte ca a gresit?

 - in primul rand, sa ia in calcul vechea vorba care spune: invata din propriile greseli. Orice angajat, sef sau lider poate intelege si extrage multe informatii valoroase atunci cand isi doreste cu adevarat sa invete. Daca s-a produs o eroare, liderul ar trebui sa o recunoasca, sa si-o asume si sa explice echipei de care este responsabil ce s-a intamplat si cum pot invata din aceasta greseala, ce concluzii ar trebui sa traga

- oricine ar trebui sa ierte, iar acest aspect este valabil si pentru un lider. Chiar daca este enervant sa stii ca un angajat sau mai multi au gresit intr-un anume context, mereu ar trebui sa existe intelegere. Mai ales ca de cele mai multe ori greselile pe care le fac subordonatii nu sunt chiar atat de grave. Vremea urletelor si amenintarilor a apus, asa ca orice lider ar trebui sa adopte alta atitudine. Comunicarea deschisa in cadrul echipei, dojenirea pertinenta a angajatilor si o buna intelegere a acestora poate duce la rezultate foarte bune, in ceea ce priveste responsabilitatile

- chiar daca liderul sau cineva din echipa sa a gresit, acesta ar trebui sa observe ce se poate schimba, in acest sens. Cum poate fi corectata greseala, ce ar trebui sa le explice subordonatilor pentru ca acestia sa nu mai greseasca pe viitor? Este indicat pentru un lider sa priveasca o situatie din cat mai multe unghiuri pentru a avea o perspectiva ampla asupra celor petrecute

Desigur, cel mai important ramane urmatorul aspect: acela de a-i intelege pe oameni, indiferent de situatie. O organizatie in care toti se tem de sefi, nu poate fi de succes, pe termen lung. Fiecare ar trebui sa isi cunoasca bine atributiile, iar buna intelegere completata de responsabilitate si munca poate duce la rezultate spectaculoase, in orice companie. 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cand liderii ar trebui sa invete din greseli":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".