Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditii pentru angajarea strainilor. Ce trebuie sa stie recrutorii?

06 /Oct2021
Conditii pentru angajarea strainilor. Ce trebuie sa stie recrutorii?
Tags: conditii angajare personal strainangajare strainiangajare personal strain

Daca esti unul dintre recrutorii care doreste sa angajeze personal din afara tarii, trebuie sa stii care sunt conditiile pentru angajarea strainilor.

Ca stat membru al Uniunii Europene, vom intelege prin „strain” persoana care nu are cetatenia vreunuia dintre statele membre UE. Noile state membre ale Uniunii Europene tind sa ocupe o dubla pozitie: de state de cetatenie a lucratorilor emigranti, care le parasesc pentru a lucra cel mai adesea pe teritoriul vechilor state membre, dar si de state receptoare de lucratori proveniti din spatiul asiatic si al fostelor republici sovietice.

In Romania, cei mai multi straini provin din state cu care Romania a dezvoltat anumite relatii de cooperare economice si sociale (Turcia si China), state vecine (Serbia si Ucraina) sau tari cu care Romania are relatii speciale (Moldova). Criza refugiatilor din 2015 urmeaza a-si produce insa efectele si asupra pietei muncii din Romania.

Exista un set de profesii predilecte care se desfasoara de catre straini pe teritoriul Romaniei.

Exemplu

Profesiile pentru care au optat strainii cel mai frecvent in ultimii 5 ani au fost: confectioner­asamblor articole din textile, dulgher, sapator manual, tamplar universal, fierar betonist, guvernanta, fotbalist profesionist, bucatar, comisioner, curier­bagajist, zidar pietrar, betonist, sofer autocamion, bucatar.

Reglementarea actuala a angajarii strainilor este cuprinsa in:

– Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial nr. 640 din 30 august 2014, aprobata prin Legea nr. 14/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 48 din 21 ianuarie 2016;

– Ordonanta Guvernului nr. 25/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 670 din 31 august 2016;


– Legea nr. 116 din 26 mai 2017 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 403 din 29 mai 2017;

– Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial nr. 421 din 5 iunie 2008, modificata inclusiv prin Legea nr. 331/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 944 din 21 decembrie 2015;

– Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile ulterioare.

Alaturi de aceste prevederi, raporturile de munca ale cetatenilor straini in Romania raman supuse Codul muncii, ca drept comun. Codul muncii prevede in art. 2 ca dispozitiile sale se aplica, intre altii, cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei, precum si persoanelor care au dobandit statutul de refugiat si se incadreaza cu contract individual de munca pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii.

Evitati cele mai frecvente greseli! Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii pentru angajarea strainilor. Ce trebuie sa stie recrutorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".