Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conformism sau initiativa in mediul organizational?

16 /Aug2016
Tags: manager hrmanagement hrsfaturi angajati

Imi povestea cineva despre un angajat care a ales sa ia o decizie despre care stia ca nu este benefica lui sau firmei, doar pentru a se incadra in preferintele grupului din care facea parte. Pana unde este nevoie sa dezvoltam conformism si pana unde e nevoie de initiativa? Florile se dezvolta indiferent de factorii externi? Masina este condusa dupa reguli, fara a-ti solicita initiativa?

Personalitatea fiecaruia dintre noi este o imbinare a mai multor tipuri de personalitate. Avem un anumit tip de personalitate preponderent, alta secundara si altele tertiare. Fiecare exprima intr-o anumita masura caracteristicile comportamentale, tipul de perceptie a lumii, dependenta de satisfacerea unor nevoi psihologice si un anumit tip de comunicare. Nu este suficienta aplicarea unor teste de personalitate fara a analiza din perspectiva comportamentelor pe care le poate atreage sau provoca acel tip de personalitate. Caci, daca exista actiune si reactiune, exista un comportament care atrage alt comportament, ceea ce inseamna ca un anumit tip de emotie a provocat in celalalt un tip de emotie. Emotie, gandire, comportament.

Angajatul, ca animal social cu nevoie de afiliere, raspunde nevoilor sociale de afiliere la grup. Afilierea, din punct de vedere social presupune dezvoltarea unui grad ridicat de conformism. Intr-un experiment al lui Salomon Asch se arata ca 76% dintre participanti s-au conformat cel putin o data judecatii gresite a grupului si, in medie, subiectii s-au adaptat raspunsului unanim al grupului intr-un sfert din cazuri.

Aceasta nu inseamna ca toate persoanele din grup sunt si, in sine, de acord cu deciziile exprimate. Insa este greu pentru o persoana sa se afle impotriva grupului, asa cum este de cele mai multe ori perceput, daca nu se conformeaza regulilor sau principiilor grupului.

Cu toate acestea, in cele mai multe grupuri exista o astfel de persoana. Identificati cum ganditi si ce simtiti despre persoana izolata sau despre propria persoana atunci cand nu sunteti de acord cu grupul, dar nu puteti sa spuneti deschis care este parerea dumneavoastra. Este impactul liderului grupului foarte important pentru exprimarea libera a parerii?

Intrarea constienta si asumata intr-un sistem cu autoritate, nu neaparat autoritar, implica si dezvoltarea unui sentiment de obligativitate fata de conformare. Chiar si forma de organizare a familiei si cultura scolara dezvolta acest tip de reactie, dar si initiativa.

Nici o calitate nu este benefica daca este utilizata in extrem sau daca este utilizata fara moderatie. Cine isi poate dori un angajat sau lider care sa se conformeze nevoilor firmei, satisfacand intr-un mod creativ, asa cum permite initiativa, si nevoile grupului?

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conformism sau initiativa in mediul organizational?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".