Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum sa identifici si sa combati liderii toxici

21 /Iun2024
Cum sa identifici si sa combati liderii toxici
Tags: lideri toxicicum sa combati liderii toxici

Comportamentele distructive ale liderilor toxici genereaza stres si conduc la scaderea moralului oamenilor din echipele pe care le conduc.

Identificarea si combaterea comportamentelor toxice este esentiala pentru sanatatea organizationala si pentru succesul pe termen lung. 

Liderii toxici afecteaza direct performanta echipei si genereaza la o atmosfera de lucru nesanatoasa, care poate duce la fluctuatii mari de personal, productivitate scazuta si la pierderi financiare semnificative, conform valoria.ro.

Un studiu realizat de Valoria la finalul anului trecut a aratat ca aproximativ 61% dintre respondenti spun ca au avut de-a face cu lideri toxici la un moment dat in cariera lor. Iata cat de raspandita este aceasta problema! 

Caracteristicile liderului toxic

Liderii toxici prezinta comportamente disfunctionale precum narcisismul, manipularea si abuzul emotional. Narcisistii se concentreaza doar pe propriul succes, nu le pasa de echipa. Ei cer admiratie si recunoastere constanta. Acest comportament poate duce la tensiuni si conflicte in cadrul grupurilor, afectand negativ moralul si productivitatea colegilor. 

Manipularea este o alta trasatura toxica. Liderii manipulatori folosesc minciuni si abordari inselatoare. Isi controleaza subordonatii prin frica. Acestia distorsioneaza realitatea pentru a-si atinge scopurile. Manipularea distruge increderea si colaborarea.

Abuzul emotional este devastator. Liderii abuzivi critica si umilesc constant. Acestia creeaza o atmosfera de intimidare. Subordonatii se simt nesiguri si anxiosi. Abuzul emotional duce la burnout si demisii frecvente.

Efectele negative ale leadershipului toxic

Leadershipul toxic are efecte negative majore. Moralul scade drastic in aceste medii de lucru viciate de comportamente toxice. Angajatii se simt neapreciati si subevaluati. Acelasi studiu realizat de Valoria a evidentiat faptul ca 61% dintre angajati spun ca au avut lideri toxici, iar 46% dintre acestia si-au schimbat locul de munca din acest motiv. 

Productivitatea scade si ea rapid in echipele cu o conducere toxica. Angajatii nu isi pot indeplini sarcinile eficient, de aceea 78% dintre angajati au spus ca liderii toxici le afecteaza negativ performanta. Absenteismul creste, iar calitatea muncii scade.
Satisfactia angajatilor este, de asemenea, grav afectata. Rezultatele studiului Valoria arata ca 59% dintre angajati devin activ dezimplicati (sunt nefericiti si dezinteresati de locul de munca si adesea isi exprima nemultumirea in moduri care pot afecta negativ moralul colegilor si performanta echipei) in momentul in care au parte de un lider toxic. 

Cand corelam cu faptul ca 46% dintre angajati spun ca si-au schimbat locul de munca ca sa scape de efectele nocive ale toxicitatii mediului de lucru intelegem de ce costurile de recrutare si formare cresc considerabil. Fluctuatia de personal destabilizeaza echipele si proiectele. Compania aluneca pe toboganul performantei deteriorate. Creativitatea si inovatia dispar in astfel de medii organizationale deoarece angajatii nu indraznesc sa propuna idei noi. Teama de critica si represalii ii paralizeaza. 

Solutii pentru combaterea leadershipului toxic

Exista solutii pentru a combate leadershipul toxic? Desigur. Primul pas este recunoasterea problemei. Organizatiile trebuie sa evalueze comportamentele liderilor. Feedback-ul 360 poate identifica problemele ascunse.
Programele de formare continua pentru dezvoltarea abilitatilor interpersonale sunt esentiale. Liderii trebuie sa deprinda abilitati de conducere manageriala sanatoase. Comunicarea eficienta si empatia sunt cruciale. Programele de mentorat si de coaching pot transforma liderii toxici in lideri transformationali.

Consolidarea unei culturi organizationale sanatoase este vitala. Aceasta trebuie sa promoveze colaborarea si respectul. Valorile si etica trebuie sa fie clare. Angajatii trebuie sa fie recompensati pentru comportamente pozitive.
Monitorizarea constanta este necesara. Evaluarile periodice ale performantei liderilor sunt importante. Feedback-ul continuu ajuta la corectarea comportamentelor negative. Liderii trebuie sa fie trasi la raspundere.

In acelasi timp, angajatii trebuie sa fie incurajati sa raporteze comportamentele toxice. Procedurile clare de raportare protejeaza confidentialitatea. Actiunile disciplinare trebuie sa fie rapide si ferme. 
Organizatiile e bine sa ofere suport psihologic angajatilor. Consilierea si programele de asistenta reduc impactul negativ. Angajatii se simt sprijiniti si valorizati.

O alta solutie este schimbarea liderilor toxici. Uneori, formarea si monitorizarea nu sunt suficiente. Liderii care nu isi schimba comportamentul trebuie inlocuiti. Alegerea liderilor potriviti este cruciala pentru succesul organizatiei. 
Departamentul de resurse umane joaca un rol esential deoarece trebuie sa identifice liderii toxici din timp. Interventia prompta poate preveni daunele pe termen lung. Dar oamenii de HR trebuie sa nu abuzeze de rolul lor ca sa nu devina ei insisi toxici. Un mecanism de tip “check and balance” este util si igienic necesar.

Organizatiile au inceput sa investeasca in bunastarea angajatilor. Programele de wellbeing sunt din ce in ce mai prezente. Angajatii sanatosi sunt mai productivi. Echilibrul interior si starea de bine contribuie la reducea impactul negativ al leadershipului toxic.

In concluzie

Leadershipul toxic este un pericol real pentru organizatii. Comportamentele disfunctionale ale liderilor afecteaza moralul, productivitatea si retentia. Solutiile includ recunoasterea problemei, formarea liderilor si promovarea unei culturi organizationale sanatoase. 

Angajatii trebuie sa fie incurajati sa isi dezvolte abilitatile de leadership. Programele de mentorat si dezvoltare sunt utile. Liderii cu potential trebuie sa invete comportamente pozitive. Astfel se asigura o succesiune sanatoasa la nivelul conducerii.
Implementarea acestor masuri este esentiala pentru succesul pe termen lung. Organizatiile trebuie sa actioneze rapid si decisiv pentru a combate leadershipul toxic. Numai astfel pot crea un mediu de lucru sanatos si productiv.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum sa identifici si sa combati liderii toxici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".