Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deducerea personala si limita de 510 lei. Ce se intampla cand veniturile depasesc aceasta suma?

03 /Feb2022
Deducerea personala si limita de 510 lei. Ce se intampla cand veniturile depasesc aceasta suma?
Tags: deducere personalapensie de urmaslimita 510 lei deducere

"Angajatul poate beneficia de deducerea suplimentara pentru copilul care este intr-o unitate de invatamant, are pana in 26 ani, este persoana cu handicap si beneficiaza de un venit de peste 510 lei?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 77 alin. (3) din Codul fiscal:

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  

Astfel, persoanele aflate in intretinere nu trebuie sa beneficieze de un venit mai mare de 510 lei lunar.

Prin exceptie, venitul lunar al persoanei intretinute poate depasi 510 lei lunar daca acest venit care depaseste 510 lei lunar face parte dintre veniturile prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006.

Mai jos mentionam aceste venituri.

Prin urmare, daca venitul lunar la care faceti referire in intrebare in ambele situatii se incadreaza intr-unul dintre veniturile de mai jos, persoanele pot fi luate in intretinere. Daca venitul lunar nu face parte dintre veniturile de mai jos, persoanele nu pot fi luate in intretinere intrucat se depaseste suma de 510 lei lunar si nu se incadreaza la exceptii.

1) Pensii de urmas

2) Codul fiscal art. 62 lit. o), w) si x):

o) bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat;
w) premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice/paralimpice. Nu sunt venituri impozabile premiile, primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti in legislatia in materie, in vederea realizarii obiectivelor de inalta performanta: clasarea pe locurile 1-6 la campionatele europene, campionatele mondiale si jocurile olimpice/paralimpice, precum si calificarea si participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale si europene, prima grupa valorica, precum si la jocurile olimpice/paralimpice, in cazul jocurilor sportive. De asemenea, nu sunt venituri impozabile primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti de legislatia in materie, in vederea pregatirii si participarii la competitiile internationale oficiale ale loturilor reprezentative ale Romaniei. Au acelasi regim fiscal primele acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti in legislatia in materie, din sumele incasate de cluburi ca urmare a calificarii si participarii la competitii intercluburi oficiale europene sau mondiale;
x) premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport si altele asemenea, obtinute de elevi si studenti in cadrul competitiilor interne si internationale, inclusiv elevi si studenti nerezidenti in cadrul competitiilor desfasurate in Romania;  

3) Art. 58 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiaza de alocatie de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege.
(2) Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiaza de o alocatie lunara de hrana, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.
(3) Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:
a)indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
(i) 70% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 53% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;
b)buget personal complementar lunar, indiferent de venituri;
(i) 30% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 22% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;
(iii) 12% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru adultul cu handicap mediu.
(5) Parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii, beneficiaza de prestatii sociale, pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere, astfel:
a) 60% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul copilului cu handicap grav;
b) 35% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 12% din indicatorul social de referinta, prevazut de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul copilului cu handicap mediu.

(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):

a) adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro, ori in alte tipuri de institutii rezidentiale publice cu caracter social sau medico-social, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice pe o perioada mai mare de o luna;
b) persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei;
c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(9) De dreptul prevazut la alin. (2) poate beneficia copilul bolnav de SIDA numai pe perioada in care este ingrijit in familie.

(10) Sumele aferente drepturilor prevazute la alin. (1)-(5) si cheltuielilor de administrare se asigura prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, iar plata acestora se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala prin agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti.
(11) Procedura de preluare de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti a personalului cu atributii in efectuarea platilor de la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, procedura de acordare a platilor, precum si situatiile de suspendare, modificare, incetare a dreptului se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
(12) Bugetul personal complementar prevazut la alin. (4) lit. b) nu este luat in calcul la stabilirea altor drepturi si obligatii.
(13) In situatia in care din calculul prestatiilor prevazute la alin. (4) si (5) rezulta fractiuni in bani, acestea se rotunjesc la un leu in favoarea beneficiarilor.

(14) Drepturile restante aferente deciziilor emise si neplatite in anul 2006 pentru persoanele cu handicap vizual, stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/19995) privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura si se platesc de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prin directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Un raspuns valabil la data de 2.02.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deducerea personala si limita de 510 lei. Ce se intampla cand veniturile depasesc aceasta suma?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".