Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ministrul Muncii: Eliminarea stereotipurilor de gen si oferirea de oportunitati egale sunt prioritati

18 /Oct2024
Ministrul Muncii: Eliminarea stereotipurilor de gen si oferirea de oportunitati egale sunt prioritati
Tags: discriminare de genegalitate de sanse romania

Ca inca exista discriminari de gen in ceea ce priveste piata muncii in Romania, nu este un secret pentru nimeni. Datele oficiale (conform ONU) arata ca femeile din Romania dedica 17,5% din timpul lor pentru activitati casnice neplatite, comparativ cu 9,4% alocat de barbati.

De asemenea, in toate industriile, femeile sunt depasite numeric de barbati in functii de conducere si top management.

Sunt doar cateva statistici care arata ca inca este nevoie de schimbari care sa asigure o reala egalitate de gen si de sanse care sa puna in valoare intregul potential al femeilor.

Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura!
Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 17 octombrie la Forumul “Rezilienta in actiune - Femeile lider in societatile democratice”, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta la Palatul Parlamentului. In cadrul conferintei, au fost discutate provocarile si oportunitatile cu care se confrunta femeile pe piata muncii, in administratie, dar si in politica ori in viata de familie.

Reducerea inechitatilor de gen ramane o prioritate

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a aratat, in acest context, ca sunt semnale incurajatoare privind reducerea inechitatilor de gen pe piata muncii din tara noastra. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea continuarii dezvoltarii politicilor publice care sa sprijine crearea de locuri de munca de calitate pentru femei, formarea si recalificarea profesionala, adaptate economiei moderne si tranzitiei verzi si digitale, reducerea disparitatilor salariale si promovarea unui mediu de lucru echitabil, potrivit Ministerului Muncii.

 

„Femeile sunt reziliente prin insasi natura lor. Sunt creative, hotarate, bine pregatite si contribuie semnificativ la dezvoltarea societatii. Eliminarea stereotipurilor de gen si oferirea de oportunitati egale sunt prioritati cand vorbim despre intarirea pietei muncii. De asemenea, este necesar sa avem politici publice care sa asigure echilibrul intre viata profesionala si cea personala, prin concedii de maternitate/paternitate, locuri de munca part-time si programe flexibile. Prevenirea hartuirii la locul de munca este o alta prioritate a MMSS, Romania fiind semnatara a Conventiei nr. 190/2019 a OIM privind eliminarea violentei si hartuirii, Conventie care a fost recent ratificata”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale deruleaza programe dedicate de imbunatatire a competentelor, de a face  piata muncii mai accesibila pentru femei si pentru un mediu de lucru sigur si incluziv. In acest sens va continua colaborarea cu partenerii sociali pentru gasirea celor mai bune solutii pentru a construi o piata a muncii echitabila, in care femeile si barbatii beneficiaza de aceleasi oportunitati si conditii de munca.              

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ministrul Muncii: Eliminarea stereotipurilor de gen si oferirea de oportunitati egale sunt prioritati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.