Astfel, la art. 17 alin. (3) lit. d) se prevede ca salariatul trebuie informat cu privire la fisa postului, cu specificarea atributiilor postului, la alin. (4) se prevede ca ”(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia informatiilor prevazute la lit. m), o) si p).”, iar la alin. (5) se prevede ca ”(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.”
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentat de PortalCodulMuncii:
"Se poate schimba unilateral fisa de post a unui angajat la finalul anului odata cu evaluarea? Sau in orice alta perioada a anului? Ce se intampla daca angajatul refuza semnarea noii fise de post?"
Raspunsul specialistilor:
Avand in vedere prevederile art. 17, in opinia noastra trebuie facut act aditional la contractul individual de munca prin care se modifica fisa postului prin introducerea noilor atributii.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Modificarea contractului de munca este de asemenea reglementata expres prin Codul muncii, la art. 41 – 48. Modificare unilaterala se poate face doar cu privire la locul muncii (art. 42 – delegare si detasare).
La art. 48 se prevede doar posibilitatea ca angajatorul sa poata modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Astfel, orice modificare a uneia dintre clauzele contractului de munca sau a anexei acestuia (fisa postului) se face prin act aditional, neefiind suficienta doar o decizie interna a conducerii societatii in acest sens.
Avand in vedere faptul ca ati mentionat evaluarea salariatului, mai precizam si faptul ca in Codul muncii exista si prevederi referitoare la eventualitatea in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat (art. 61 - 64 din CM).
Aceasta situatie este motiv de incetare a CIM – art. 61 lit. d) din Codul muncii si implica evaluarea salariatului (art. 63 alin. (2) din CM).
IMPORTANT!
Comandati acum colectia dvs. de 250 Modele de Fise de post - Contine modele de fise de post actualizate conform GDPR, perfect legale, DETALII AICI >>>
Nu stim daca necorespunderea profesionala este situatia cu care va confruntati, insa daca un salariat in urma evaluarii se dovedeste a fi necorespunzator profesional, intai angajatorul ii poate oferi un alt loc de munca (deci alte atributii in fisa postului) care sa fie compatibile cu pregatirea profesionala – art. 64 din Codul muncii.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.