Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, in aceste perioade, contractul individual de munca poate inceta prin simpla manifestare de vointa, atat a salariatului, cat si a angajatorului.
In practica judiciara s-a pus problema daca notificarea angajatorului privind incetarea contractului individual de munca in perioada de proba trebuie sa ajunga la salariat in perioada de proba sau este suficient sa fie emisa de angajator in aceasta perioada.
Intr-o opinie s-a sustinut de instantele de judecata ca, pentru a interveni incetarea contractului in perioada de proba, este necesar ca notificarea scrisa sa fie comunicata salariatului in interiorul perioadei de proba.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Intr-o alta opinie s-a sustinut ca este suficienta emiterea notificarii pe perioada sau la sfarsitul perioadei de proba. Comunicarea notificarii dupa expirarea perioadei de proba nu atrage nulitatea deciziei de incetare a contractului de munca in temeiul dispozitiilor art. 31 Codul muncii.
In sedinta de unificare a practicii judiciare s-a hotarat ca, pentru a fi valabila incetarea contractului de munca, este necesar ca notificarea sa ajunga la salariat pana la incheierea perioadei de proba, cu mentiunea ca prin ajungerea la salariat urmeaza a fi avuta in vedere posibilitatea acestuia de a lua la cunostinta de continutul notificarii, si nu neaparat luarea efectiva la cunostinta a acestuia.
Daca salariatul refuza sa primeasca notificarea, angajatorul va folosi alte mijloace de comunicare.
Intr-o speta judecata in luna iulie a anului 2021, Curtea de Apel Brasov a anulat notificarea emisa de angajator pentru lipsa dovezii de comunicare catre salariat.
Angajatorul a sustinut ca a incercat comunicarea acestei notificari catre salariat, insa acesta a refuzat sa primeasca inscrisul respectiv.
Curtea a retinut ca aceasta aparare este nefondata, avand in vedere ca, in cazul in care un salariat refuza primirea unui inscris din partea angajatorului, pentru care legea impune o dovada certa de comunicare, angajatorul este obligat sa initieze alte modalitati de comunicare prevazute de lege.
In concluzie, angajatorii trebuie sa emita si sa efectueze comunicarea notificarii de incetare a contractului individual de munca inauntrul perioadei de proba stabilite in contractul individual de munca.
...mai multe spete, articole specializate si sfaturi de la experti in resurse umane poti gasi pe PortalResurseUmane >>>