Intrebare: Societatea ofera aceste sedinte la psiholog in urma evaluarii anuale, acestea trebuie sa intre in cei 400 eur pe sanatate? Sau pot fi trecute direct pe cheltuiala deoarece sunt o necesitate si sunt trecute in ROI."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 347 lit. h) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
h) servicii medicale furnizate sub forma de abonament - servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.
Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.
Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret. Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Concedierea perfect legala
Serviciile de terapie psihologica nu reprezinta abonament de servicii medicale.
Prin urmare, sedintele de terapie psihologica nu se incadreaza in plafonul de 400 Euro pentru abonamente medicale.
Serviciile oferite gratuit salariatilor (de terapie psihologica) reprezinta avantaje in baza art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal:
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decatpretulpietei;
Asupra acestor servicii suportate de angajator se datoreaza si contributii sociale in baza art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsurisi sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.