Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Aflati conditiile corecte in care apare obligatia de a efectua examenul psihologic ca angajat

03 /Dec2019

Stabilim prin cele ce urmeaza care este cadrul legal prin care angajatul poate fi trimis sa efectueze examenul psihologic, precum si care sunt obligatiile angajatorului in aceasta privinta.

Potrivit prevederilor art.12 din Legea nr. 319/2006 angajatorul are urmatoarele obligatii:



a) sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) sa decida asupra masurilor de protectie care trebuie luate si, dupa caz, asupra echipamentului de protectie care trebuie utilizat;
c) sa tina evidenta accidentelor de munca ce au ca urmare o incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum si a accidentelor de munca, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. g);
d) sa elaboreze pentru autoritatile competente si in conformitate cu reglementarile legale rapoarte privind accidentele de munca suferite de lucratorii sai.

Art. 13, lit. j din Legea nr. 316/2006 prevede ca in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii sunt obligati sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul pshihologic periodic, ulterior angajarii.

Totodata, in conformitate cu art.25 alin.(2) din acelasi act normativ supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii.

In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi legale a fost aprobata HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest context, art. 5 din HG 355/2007 stabileste expres ca angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor, evaluare ce se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.

In scopul prevenirii riscurilor imbolnavirii lucratorilor, angajatorul are obligatia efectuarii examenului medical periodic tuturor salariatilor, frecventa acestuia fiind stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 din HG 355/2007 care poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.

Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:

a) inregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut in intervalul de la examenul medical in vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pana in momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
c) examenele clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 si examenului indicat de catre medicul specialist de medicina muncii;
d) inregistrarea rezultatelor in dosarul medical prevazut in anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator;
f) la indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigatii si/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
In conformitate cu prevederile art. 39 din hotararea anterior mentionata, lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
In lumina acestor prevederi legale, apreciem ca in functie de riscurile evaluate la nivelul angajatorului si de indicatiile medicului de medicina muncii, lucratorii sunt obligati sa se prezinte la examenele medicale, inclusiv in vederea testarii psihologice, dupa caz.
 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru www.portalcodulmuncii.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Aflati conditiile corecte in care apare obligatia de a efectua examenul psihologic ca angajat":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".