Astfel, circa 60% dintre companiile autohtone doresc sa isi cheme angajatii inapoi la locul de munca incepand cu luna martie si doar 40% dintre angajati considera ca productivitatea a fost mai mare odata cu munca de acasa.
"17% dintre aceste companii au revenit la munca (in special in magazine/fabrici) la finalul starii de urgenta (mai 2020), iar aproape 22% au renuntat la telemunca la inceputul acestui an. Odata ce numarul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor sa reia munca de la birou. Astfel, 57% dintre companii au in plan sa isi cheme angajatii la lucru din luna martie. Aproape 4% dintre companii si-au planificat ca angajatii sa lucreze remote definitive”, arata comunicatul remis Agerpres.
Conform sondajului, 65% (3.752 ) dintre angajatii respondenti au lucrat de acasa in ultimul an. Din totalul amintit, 40% sunt de parere ca au lucrat mai mult timp si au fost mai eficienti. Exista insa si un procent de 30% care considera ca timpul de munca s-a redus, dar ca a crescut eficienta. Doar 18% dintre angajati au afirmat ca le-a scazut si timpul de lucru si eficienta, iar 11% au spus ca a crescut timpul de lucru, dar le-a scazut eficienta.
"Speram ca datele acestui sondaj sa le fie de folos managerilor de HR, liderilor de echipe, dar si administratorilor de spatii de birouri poate chiar si autoritatilor. Speram ca informatiile din acest studiu vor ajuta angajatorii sa gaseasca Ťretetať potrivita a muncii hibrid, imbinând cât mai eficient pentru echipe, munca de la birou cu munca de acasa. Ne-ar bucura ca angajatorii sa aloce mai multe resurse sanatatii fizice si psihice a angajatilor pentru ca, din pacate, acestea au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost si primele taiate din pachetul de beneficii salariale", a declarat Costin Tudor, fondator si CEO al Undelucram.ro, citat de aceeasi sursa.
Conform aceluiasi sondaj, circa 40% dintre angajatii care au lucrat de acasa au declarat ca starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2%) si foarte mult (13,8%) afectata de lipsa interactiunii fata in fata. In schimb, 35% dintre angajatii care au lucrat remote au spus ca au fost afectati putin de lipsa interactiunii, iar 22% foarte putin. In jur de 2,3% spun ca nu le-a fost afectata starea.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In ceea ce priveste companiile, o treime dintre ele (31,2%) au facut disponibilizari intre iunie si decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajatii cu studii medii si persoanele necalificate (57,6%). De asemenea, potrivit sondajului, 57,3% dintre companii au renuntat la programele de training si pe cele de wellbeing, iar 9% nu au mai decontat serviciile de transport. Doar 23% dintre angajatori au precizat ca nu au taiat niciun beneficiu din pachetul salarial.